شهرستان بستان آباد

قره چمن
شهرستان بستان آباد درمحل شهر باستاني وگمشده اوجان بنا شده است. نام اوجان از قرن ششم به بعد در اكثر سفرنامه ها و كتابهاي تاريخي آمده است. حمدالله مستوفي در نزهه القلوب مي نويسد: آن را بيژن بن گيو بن گودرز ساخت. غازان خان امارتش را تجديد كرد. از سنگ و گچ بارو كشيد و شهر اسلام خواند و دارالملك ساخت.
هوايش سرد و آبش از كوه سهند جاري است . حاصلش غله و بقولات بود. ميوه او جان از اقليم سفيد چهره و شافعي مذهب اند. فرمانروايان تركمنان و صفويه مدتها در قصر غازاني در اوجان مجالس عيش و نوش داشتند، اما در روزگار فرمانروايان بعدي آذربايجان حوادث و جنگهاي خونين متعددي اوجان را در معرض انهدام و ويراني قرار داد كه امروزه از آن همه آباداني و زيبايي فقط يك رودخانه و يك دهستان به نام اوجان در جغرافياي آذربايجان باقي مانده است.
جاذبه هاي طبيعي
صنايع و معادن
كارخانه های مهم صنعتی اين شهرستان را كارخانه های گچ، صابون سازی، شيرينی پزی، پشم ريسی، چوب بری، كش بافی، آرد سازی و اطاق سازی تشکیل می دهند. معدن گچ و كارخانه بزرگ گچ آذربايجان در 4 كيلومتری شمال باختری بستان آباد قرار گرفته است. هم چنين معادن پوكه آهک ، سنگ، شن و ماسه نیز در حوالی بستان آباد وجود دارند.
کشاورزی و دام داری
آب کافی و هوای مساعد سبب رونق کشاورزی در شهرستان بستان آباد شده است. آب كشاورزی این منطقه از رودها و چشمه ها تامين می شود و محصولات گندم، جو، حبوبات و گياهان علوفه ای، تره بار، سيب، گلابی، و گردو از جمله عمده ترين محصولات كشاورزی شهرستان بستان آباد به شمار می آیند. دام داری به شيوه ی صنعتی و سنتی در این منطقه رايج است و شامل: پرورش گوسفند، بز، گاو، اسب و كندوی زنبورعسل است.
وجه تسميه و پيشينه تاريخي
نام بستان آباد به دلیل سرسبزی و خرمی این ناحیه به آن داده شده است. بستان در زبان آذری همان بوستان یا باغ معنا می شود و این منطقه به دلیل داشتن باغ های فراوان و خرمی بسیار به نام بستان آباد شهرت یافته است. شهرستان بستان آباد در محل شهر باستانی و گمشده اوجان بنا شده است. نام اوجان از قرن ششم به بعد در بیش تر سفرنامه ها و كتاب های تاريخی آمده است. فرمان روايان تركمانان و صفويه مدت ها در قصر غازانی در اوجان مجالس طرب داشتند اما در روزگار فرمان روايان بعدی آذربايجان، حوادث و جنگ های خونين متعددی اوجان را در معرض انهدام و ويرانی قرار داد كه امروزه از آن همه آبادانی و زيبايی تنها يک رودخانه و يک دهستان به نام اوجان در جغرافيای آذربايجان شرقی باقی مانده است. بستان آباد امروزی که گفته می شود بقایای آن شهر قدیمی است دربرگیرنده شهرها، بخش ها و روستاهای متعددی است و شغل مردمان آن کشاورزی و دام داری است.
مشخصات جغرافيايي
بستان آباد از شهرستان های استان آذربايجان شرقی در درازای خاوری 46 درجه و 50 دقيقه و در پهنای شمالی 37 درجه و 51 دقيقه و ارتفاع 1740 متری از سطح دريا و در 61 كيلومتری جنوب خاوری تبريز و در مسير عبوری ميانه به تبریز قرار گرفته است. آب و هوای بستان آباد؛ نسبتا سرد و خشک است. بستان آباد از شمال به هريس از باختر به تبريز از جنوب به هشترود و از خاور به سراب و ميانه محدود است. مسیرهای ارتباطی این شهرستان عبارتند از: -راهی در مسير جاده ی اصلی ميانه – تبريز به سوی شمال باختری به درازای 61 كيلومتر و به درازای 109 كيلومتر به سوی جنوب خاوری تا ميانه . - راهی از شهرستان بستان آباد به سوی خاور تا شهر سراب ايجاد شده كه 73 كيلومتر درازا داشته و پس از 82 كيلومتر ديگر به شهر اردبيل می رسد.
منبع:
http://www.azerbaycan.ir
http://youtours.ir
گردآورنده:
کاوه ملک میرزایی |