شهرستان ورزقان

قلعه تاريخي جوشين يا جوشون
یکی از شهرستانهای استان آذربایجان شرقی است. مرکز آن شهر ورزقان است. جمعیت این شهرستان در سرشماری سال ۱۳۸۵ - ۴۸٫۱۱۲ برآورد شدهاست که ۴٫۰۸۸ نفر از آن یعنی ۵/۸ درصد در مرکز شهرستان ساکن اند.این شهرستان از سمت شرق به شهرستان اهر، از سمت غرب به شهرستانهای مرند و شبستر . از سمت شمال به شهرستانهای کلیبر و جلفا و از سمت جنوب به شهرستان تبریز محدود شدهاست. این شهرستان سابقاً یکی از بخشهای شهرستان اهر بودهاست. نام دیگر شهرستان ورزقان ارسباران است و این نام به دلیل واقع شدن بسیاری از جنگلهای ناحیهٔ سرسبز ارسباران در این شهرستان است.
فاصله مركز شهرستان ورزقان تا تبريز (مركز استان) ۷۵ كيلومتر، تا اهر 45 كيلومتر تا شهر خاروانا 62 كيلومتر و تا كنارههاي رودخانهي ارس 88 كيلومتر ميباشد.
این شهرستان سابقاً از بخشهای شهرستان اهر و یکی از پهناورترین بخشهای آذربایجانشرقی بود كه در دههي 60و در تقسیمات جدید کشوری تجزیه و تعداد روستاهای بخش از 300 روستای تابعه به حدود 110روستا کاهش یافت.
در تقسيمات مذكور، بخشی از منطقهي دیزمار (دیزمار غربی) به مرکزیت سیهرود از ورزقان جدا و به جلفا ملحق شد. دهستان خواجه به بخش ارتقا يافته و به همراه دهستان مواضعخان به هریس پيوست.
همچنين روستاهاي آناخاتون، اسپيران، باباباغي، گلوجه و ... نيز جزو شهرستان ورزقان بودند كه از اين شهرستان منفك و به شهرستان تبريز الحاق شدهاند.
شهرستان ورزقان داراي دو بخش مركزي و خاروانا ميباشد. بخش مركزي شهرستان داراي چهار دهستان به نامهاي اوزومدل شمالي، اوزومدل جنوبي، سينا و بکرآباد و بخش خاروانا نيز داراي سه دهستان ديزمار مرکزي، جوشين و ارزيل ميباشد.
مرکز شهرستان ورزقان، شهر ورزقان ميباشد و جمعیت آن براساس سرشماری سال ۱۳۸۵ حدود ۴۸۱۱۲ برآورد شده است که ۴۰۸۸ نفر از آن یعنی 5/8 درصد در مرکز شهرستان ساکناند.
آب و هواي ورزقان در تابستان معتدل تا گرم و در زمستان سرد و يخبندان و پربرف است. به عبارت سادهتر، به طور کلي ورزقان منطقهاي کوهستاني است و اطراف آن را کوههاي آق داغ، مشکعنبر، کامتال، جوشون، جلهداغ، ايريداغ، کيامکي، خاروانا و پيرسقا فرا گرفتهاند. همين امر سبب شده تا كشاورزي و دامداري در اين شهرستان رونق بيشتري داشته باشد، بگونهاي كه همه ساله ورزقان در فصل تابستان شاهد حضور دامهاي عشاير قرهداغ است. شهرستان ورزقان در توليد عدس مقام اول استاني و در توليد عسل مقام سوم را به خود اختصاص داده است.
باغداري ديگر منبع درآمد اهالي اين شهرستان است كه در برخي روستاهاي اين شهرستان رونق دارد. سيب، گلابي، گيلاس، گردو و زردآلو از مهمترين ميوههاي توليدي اين شهرستان محسوب ميشوند. در سالهاي اخير كاشت درخت صنوبر و پرورش ماهيهاي سرد آبي نيز در شهرستان ورزقان رونق يافته است بطوري كه هم اكنون چندين واحد پرورش ماهي در اين شهرستان فعاليت دارند.
واقع شدن بخش اعظم جنگلهاي ارسباران در ورزقان سبب شده تا اين شهرستان يكي از مناطق جذاب براي گردشگران تبديل شود.
مناطق گردشگری وصنعتی
معادن شهرستان ورزقان
شهرستان ورزقان از حيث معادن بسيار غني است. اين شهرستان با قرار گرفتن بر روی کمربند آلپ ـ هیمالیا دارای اندیسهای متعدد مس و عناصر فلزی دیگر نظیر سرب، روی و آهن میباشد. کمربند یاد شده از کوههای آلپ در اروپایغربی شروع شده و پس از عبور از کشورهای اروپایشرقی از ناحیة مرزی جلفا وارد ایران میشود و در نهایت با عبور از کشورهای پاکستان و هندوستان به کوههای هیمالیا ختم میگردد. در ناحیهي ورزقان بر روی این کمربند بیش از30 اندیس معدنی مس شناسایی شده است.
کانسار مس سونگون كه در شمال ورزقان قرار گرفته است، بزرگترین اندیس مس در شمالغرب ایران است. این کانسار یکی از بزرگترین کانسارهای مس دنیا بوده و قابل مقایسه با معادن دنیا مانند بینگهام در آمریکا، چوکی کوماتا در شیلی است.
تاكنون 26 پروانه اكتشاف معادن فلزات پايه با اولويت مس در استان به ثبت رسيده است كه بيشتر آنها در شهرستانهاي ورزقان، اهر، كليبر و هريس واقع شدهاند.
همچنين در مناطقي از شهرستان ورزقان معادن فلزات پايه با اولويت طلا كشف شدهاند كه مهمترين آنها معادن شرفآباد و هيزجان، آتشخسرو، استرگان، اندريان و ميوهرود ميباشند.
مولبیدن به طور عمده در کانسار مس پورفیری سونگون به همراه مس مشاهده میشود ولی به همراه مس و به صورت محصول فرعی در کانسارها و اندیسهاي زندآباد و چشمقان نیز دیده شده است.
منبع:
http://varzgan.com
http://www.eachto.ir
http://varzegan.ershad-as.ir
گردآورنده:
کاوه ملک میرزایی |