شهر تكاب

درياچه خسرو
تكاب به معني آب باريكه و زمين كم آب است. منطقه تكاب داراي ده ها اثر تاريخي قبل وبعد از اسلام است كه از آن جمله ميتوان به تخت سليمان اشاره كرد كه در 45 كيلومتري شمالشرقي آن واقع شده است.
شهر باستاني شيز در آن مكان قرارداشت واحتمالاً به علت فعاليتهاي آتشفشاني كوه زندان در فاصله 105 كيلومتري تخت سليمان، ويران شده و آثاري از آن برجاي نمانده است. نام تكاب تا سال 1316 هجريشمسي تكانتپه (تپه پر ازخار) بوده است.
شهرستان تكاب از شمالغربي به هشترود،از شمالشرقي به زنجان،از طرف غرب به صائيندژ واز جنوب وجنوبغربي به سنندج وسقز واز طرف جنوب شرقي به شهرستان بيجار محدود است و وسعت آن 2523 كيلومتر مربع مي باشد.
بنا و يادمانهاي تاريخي
جاذبه هاي طبيعي
اماكن زيارتي ومذهبي
صنايع و معادن
صنایع شهرستان تکاب محدود به صنایع دستی و صنایع کوچک کارگاهی است. این منطقه در مسیر توسعه قرار دارد و هنوز صنعت بزرگ و قابل توجهی در آن دیده نمی شود.
مشخصات جغرافيايي
تکاب یکی از شهرستان های استان آذربایجان غربی است که در جنوب خاوری این استان قرار گرفته است. تكاب از شمال و خاور با آذربايجان شرقی و زنجان و از جنوب با كردستان و از باختر با شهرستان شاهين دژ همسايه است. شهرستان تكاب در 47 درجه و 6 دقيقه درازای خاوری و 36 درجه و 24 دقيقه پهنای شمالی و در ارتفاع 1790 متری از سطح دريا واقع شده است. رود ساروق از ميان شهر تكاب عبور می كند و آب و هوای این منطقه سرد و نيمه خشک است. مسیرهای دسترسی به این ناحیه عبارتند از: - راه تكاب – بيجار به درازای 86 كيلومتر. -راه تكاب – مياندوآب به درازای 138 كيلومتر. -راه تكاب – حسن آباد با سوكند به درازای 58 كيلومتر. -راه تكاب – تيلكو به درازای 54 كيلومتر.
کشاورزی و دام داری
شهرستان تكاب نيز به مانند ديگر مناطق آذربايجان غربی يک ناحیه ی كشاورزی است. حاصل خيزی خاک و وجود آب كافی سبب رونق كشاورزی در این منطقه شده است. گندم، جو، بنشن، تره بار، گياهان علوفه ای، سيب، انگور، زرد آلو و…..از مهم ترین محصولات اين شهرستان به شمار می آید. مراتع بزرگ و حاصل خيز شهرستان تكاب سبب رونق دام داری در منطقه شده و انواع فرآورده های دامی جزو صادرات شهرستان محسوب می شود. پرورش زنبور عسل از جمله مهم ترين اشتغالات مردم این ناحیه است.
وجه تسميه و پيشينه تاريخي
تكاب به معنی آب باريک و زمينی كم آب است. منطقه ی تكاب دارای ده ها اثر تاريخی قبل و بعد از اسلام است كه از آن جمله می توان به تخت سليمان اشاره كرد كه در 45 كيلومتری شمال خاوری آن واقع شده است. بقايای آتشكده بزرگ ساسانی، به نام آذرگشنسب نيز در آن جا قرار دارد. شهر باستانی شيز در اين مکان قرار داشت و احتمالا به علت فعاليت های آتشفشانی كوه زندان در فاصله 5/1 كيلومتری تخت سليمان فعلی، ويران شده و آثاری از آن بر جای نمانده است.
منبع:
http://hamgardi.com
http://erangasht.blogfa.com
گردآورنده:
کاوه ملک میرزایی |