شهرستان نقده

فلکه جهاد -نقده
شهر نقده در ميان شهرهاي مهاباد، پيران شهر، اشنويه و اروميه واقع شده است و به عنوان كانون ارتباطي بين شهرهاي فوق است. عبور رودخانه گدار، وجود اراضي حاصلخيز و موقعيت نظامي آن از علل ايجاد اين شهر بود.
نقده سرگذشت پر حادثهاي داشته وآثار متعددي را درخود به يادگار دارد. آثار باستاني فراواني در روستا ووتپه حسنلو كه در چند كيلومتري شمال شرقي آن قرار دارد، كشف شده است. قبرهايي يافت شده است كه با سنگ ساخته شده و روي آنها تخته سنگ بزرگي قراردادهاند، به طور كه مردگان اين قبور درحالت چمباتمه به خاك سپرده شده اند.
در اين منطقه اقوام مختلفي، مانند آشوريها، كردها، مانناها وتركان پيوسته به اين ناحيه مهاجرت ميكردند و ساكن مي شدند، تا آنكه طايفه قره پاپاق(كلاه سياه) كه درزمان فتحعلي شاه از قفقاز به ايران مهاجرت كردند، در جلگه وسيع سلدوز مسكن گزيدند و به كشت گندم وبرنج و پرورش درختان ميوه پرداختند و ماندگار شدند.
مراكزتاريخي وباستاني
صنايع و معادن
صنایع شهرستان نقده به صنایع کوچک کارگاهی و صنایع دستی محدود می شود. صنايع دستی در اين منطقه دارای اهميت زيادی است. انواع قالی و قاليچه، جاجيم بافی، گليم بافی، كاموا بافی، گل دوزی، ترمه بافی، بافتن برک (به طرز محلی)، بافتن شال كمر پشمی و باشلوق از مهم ترین صنایع دستی این منطقه به شمار می روند.
وجه تسميه و پيشينه تاريخي
کشاورزی و دام داری اساس اقتصاد این منطقه بر کشاورزی و دام داری استوار است. نقده منطقه ای است که 80 درصد جمعيت آن به كار كشاورزی و دام پروری اشتغال دارند و عمده ترين محصولات آن، نخود، گندم، جو، چغندر قند، توتون، شلتوک، صيفی، ميوه و انواع سبزی است.
مشخصات جغرافيايي
نقده یکی از شهرستان های استان آذربایجان غربی است که در ناحیه ی جنوب این استان واقع شده است. مرکز این شهرستان در 45 درجه و 22 دقيقه درازای خاوری و 36 درجه و 57 دقيقه پهنای شمالی و در ارتفاع 1350 متری از سطح دريا واقع شده است. مسیرهای دسترسی به این منطقه عبارت اند از: - مسير اصلی نقده – اروميه به درازای 115 كيلومتر. -مسير فرعی نقده – جلديان به درازای 26 كيلومتر. -مسير نقده – پيرانشهر به درازای 45 كيلومتر. -مسير فرعی نقده – محمديار به درازای 15كيلومتر.
منبع:
http://www.hamshahrionline.ir
http://bazarcheh.parsiblog.com
گردآورنده:
کاوه ملک میرزایی |