شهر فیروز آباد

کاخ اردشیر بابکان یا آتشکده فیروزآباد
فیروز آباد كنونی را در عهد باستان «اردشیر كوره» و «شهر گور» مینامیدند كه معرب آن «جور» است. این شهر در عهد شاهنشاهی ساسانی و در سدههای نخستین اسلام، مركز كوره اردشیر و یكی از پنج ناحیه معروف پارس بود. بنای این شهر را، به عهد اردشیر، بنیادگذار شاهنشاهی ساسانی نیز نسبت دادهاند. گفته میشود نام كنونی این شهر از نام «فیروز» بنای انوشیروان گرفته شده است.
وی در زمان خود بناهایی در فیروزآباد احداث كرده بود. در گذشته، راه شیراز به بندر باستانی سیراف از همین شهر میگذشت فیروزآباد پس از جلگه مرودشت، استخر و بیشاپور كازرون، از نقاط باستانی فارس و كشور ایران است كه آثار و نقوش بر جای مانده از دوران گذشته در آن، از آثار گرانبهای ادوار باستانی ایران محسوب میشوند آثار تاریخی بسیار مهمی از اردشیر بابكان و فرزندش شاپور اول در نزدیكی این شهر وجود دارد كه برخی از آنها همطراز با آثار تخت جمشید ارزیابی شدهاند.
مراكزتاریخی وباستانی
جاذبه های طبیعی
صنايع و معادن
صنايع عمده در اين شهرستان در ارتباط با صنايع مربوط به كشاورزی و صنايع غذايی است. كارخانهها و كارگاههای توليد مصالح ساختمانی نيز در اين شهرستان داير است. عمده ترين معادن شهرستان فيروز آباد معادن سنگ های ساختمانی است. شهر فيروز آباد از دير باز، بازار معامله عشاير ترک زبان با بازرگانان بوده که محصولات حيوانی خود را با مايحتاج خويش عوض میكرده اند. هم اكنون نيز داد و ستد و تجارت يكی از مشاغل اهالی است. عمدهترين صادرات اين منطقه برنج، گندم، جو، چغندر قند، مركبات است. قالی و صنايع دستی نيز جزو صادرات شهرستان محسوب می شوند.
کشاورزی و دام داری
كشاورزی و دام داری شغل اصلی ساكنين فيروز آباد است. عمده محصولات كشاورزی اين شهرستان غلات، برنج، مركبات، خرما، تنباكو، بادام، بنشن و چغندر قند است. دام داری نيز در اين منطقه از رونق خوبی برخوردار است. انواع محصولات دامی از قبيل : محصولات حيوانی چون پشم، پوست، و روغن از توليدات بخش دام داری می باشند. فرآورده های دامی مخصوصا در نواحی جنوبی شهرستان كه گرمسير طوايف مختلف قشقايی است،به فراوانی توليد میشود.
مشخصات جغرافيايي
شهرستان فيروز آباد از شمال به شهرستان شيراز، از غرب به شهرستان كازرون، از جنوب به استان بوشهر، و از شرق به شهرستان های جهرم و لار محدود است. شهر فيروز آباد مركز شهرستان در بلندی 1330 متری سطح دريا و در 109 كيلومتری جنوب شيراز، در مسير جاده شيراز – لار است. آب و هوای شهرستان فيروز آباد معتدل و خشک است. مسيرهاي ارتباطي اين منطقه را راه اصلی فيروز آباد- شيراز به طول 109 كيلومتر و راه فرعی فيروز آباد- قير به طول 72 كيلومتر تشكيل ميدهد. براساسسرشماریسال1375، جمعيت شهرستان فيروز آباد، 209007 نفر برآورد شدهاستكههمگیآريايینژادبوده و به زبان فارسی با گويشتاجيكیو تركی سخن می گويند. بيشتر مردم آن مسلمان و شيعه مذهب هستند.
وجه تسميه و پيشينه تاريخي
فيروز آباد كنونی را در عهد باستان «اردشيركوره» و «شهرگور» میناميدندكه معرب آن «جور» است. اين شهر در عهد شاهنشاهی ساسانی و در سدههای نخستين اسلام، مركز كوره اردشير و يكی از پنج ناحيه معروف پارس بود. بنای اين شهر را، به عهد اردشير، بنيان گذار شاهنشاهی ساسانی نيز نسبت داده اند. گفته می شود نام كنونی اين شهر، از نام «فيروز» نيای انوشيروان گرفته شده است که در زمان خود بناهايی در فيروز آباد احداث كرده بود. درگذشته، راه شيراز به بندر باستانی «سيراف» از همين شهر که به صورت دايره ای طرح ريزی شده بود، می گذشته است. فيروز آباد پس از جلگه مرودشت، استخر و بيشابور كازرون، از جمله نقاط باستانی فارس و كشور ايران است كه در بر گيرنده آثار گران بهای ادوار باستانیايران محسوب میشوند. آثار تاريخی بسيار مهمی از اردشير بابكان و فرزندش شاپور اول در نزديكی اين شهر وجود دارد كه برخی از آن ها برابر با آثار تخت جمشيد ارزيابی شده اند.
منبع:
http://www.hamshahrionline.ir
http://100raz.com
گردآورنده:
کاوه ملک میرزایی |