رفسنجان به دلیل مجاورت با کویر از جمله مناطق نیمه خشک و کم باران به شمار می رود. تابستان های آن گرم و زمستانهایش سرد و خشک است .
میزان تبخیر در منطقه به علت بالا بودن درجه حرارت در تابستان و وزش بادهای تقریباً دائمی ، بسیار زیاد است. درجه حرارت نیز از حداکثر 43 و حداقل 18- درجه سانتیگراد متغیر است. میزان رطوبت نسبی جو 7/33 درصد و میزان متوسط بارندگی قریب 100 میلی متر است هرچند که این رقم در ارتفاعات سرچشمه به بیش از 250 میلی متر می رسد. بیشترین ماه های بارندگی به تریب اسفند ؛ بهمن و دی ماه و ماه بی باران سال ،مرداد است.
از گونه های مهم جنگلی و مرتعی این شهرستان : بادام کوهی , درمنه ، گون ، اسکنبیل ، شور و گوجار میباشند.
بدلیل وجود آب و هوای کویری در محدوده دشت رفسنجان رودخانه ای جریان ندارد و تنها چند رودخانه فصلی موجود است.
منبع اصلی آبهای سطحی و زیرزمینی از ریزش باران و ذوب برف ارتفاعات سرچشمه ، داوران و راویز ناشی میشود. ویژگیهای بارش این منطقه موجب سیلابهای فصلی گردیده و به جریان رودهائی منتهی میشوند که مهمترین آنها رود شور است.
مهمترین رودهای شهر عبارتند از : رود شور ، رودخانه کبوترخانه ، رودخانه شاهزاده عباس ، رودخانه فصلی انار ، رودخانه راویز
تقریباً تمامی آب مورد نیاز کشاورزی از طریق سفره های آب زیرزمینی تامین می گردد و آبهای سطحی در آبیاری مزارع و باغات نقش ناچیزی دارد.
کوههای اصلی رفسنجان ادامه رشته کوههای جبال زاگرس و فلات مرکزی ایران در جهت شمال غربی – جنوب شرقی است که معروفترین این کوهها: ارتفاعات سرچشمه ، ارتفاعات داوران و بدبخت کوه می باشند.
گونه های گیاهی موجود در منطقه شامل : کاروانکش ، قیچ ، گون ، کسور ، بنه ، انجیر ، بادام وحشی ، تاغ ، اسکنبیل و شور میباشد.
گونه های جانوری موجود در مناطق کوهستانی : کل و بز ، قوچ و میش ، آهو ، جبیر ، پلنگ ، گرگ ، کفتار ، تشی و گربه وحشی می باشد.
پرندگانیچون کبک و تیهو ، عقاب ، کبوتر ، باقرقره و هوبره در منطقه یافت می شود.
زبان و گویش مردم رفسنجان فارسی و بدور از لهجه خاص است. مردم رفسنجان مسلمان و از پیروان شیعه اثنی عشری هستند. از صنایع دستی رفسنجان می توان پته ، قالی ، گلیم ، و ... نام برد
زیارتگاه ها:
چشمه های آبگرم :
مجموعه فرهنگی ، ورزشی و خدماتی موزه رفسنجان :
اندیشه احداث بنا در سال 1371 شکل گرفت و مورد موافقت رئیس جمهور وقت قرار گرفت و پس از 8 سال تلاش شبانه روزی در سال 1379 ببار نشست. این مجموعه در شمال غربی رفسنجان و در جوار بلوار مدرس قرار دارد. وسعت بوستان در حدود 30 هکتار و زیربنای بخش فرهنگی حدود 10 هزار متر مربع و شامل سه طبقه است زیرزمین ، محل نگهداری و پژوهشکده اسناد – طبقه همکف شامل بخشهای مختلف اداری – نیم طبقه دوم شامل کتابخانه ، مسجد ، رستوران و آمفی تئاتر و موزه گرانبهایی که تماشاگه تاریخ معاصر ایران است.
مجموعه تفریحی فرهنگی بهارستان :
محلی زیبا و دیدنی نرسیده به میدان سردار سمت راست برای تفریح و استراحت با آلاچیقهای زیبا و خنک و همچنین دارای باشگاه تراپ (تیراندازی )، باغ کوچک پرندگان و وسایل بازی چوبی می باشد.
پارک جوان :
واقع در انتهای خیابان شریعتی شرقی دارای وسایل بازی ، دریاچه قایقرانی ، پارک بادی ، وسایل ورزشی درمانی ، پارک ترافیک و فضای سبز زیبا
پارک ترافیک : در داخل پارک جوان واقع شده در این پارک بچه ها با قوانین راهنمایی و رانندگی از جمله محل های عابر پیاده ،ایستگاه اتوبوس و تابلوهای راهنمای رانندگی آشنا می شوند.
بوستان معلم :
بوستانی زیبا واقع در بلوار امام رضا(ع) شامل وسایل بازی ، پارک بادی و ...
پارک مطهری :
واقع در میدان بسیج دارای فضای سبز زیبا ، وسایل بازی ، دریاچه قایقرانی ، وسایل ورزشی درمانی و ... می باشد.
مجموعه تفریحی فرهنگی پارک بانوان :
مجموعه فرهنگی تفریحی پارک بانوان به وسعت یک هکتاردر بلوار جمهوری توسط شهرداری رفسنجان در سال 86 احداث شد. این مجموعه محیطی زیبا و امن برای بانوان و دارای امکاناتی چون آبنما ، پرده آب ، وسایل ورزشی درمانی ، زمین اسکیت ، وسایل بازی بچه ها ، پیست دوچرخه سواری، پارکینگ دوچرخه و اتومبیل ، مبلمان و ... می باشد.
موزه حیات وحش شهرداری:
در محل پارک جوان واقع شده و انواع گوناگون پرندگان و حیوانات تاکسیدرمی شده در آن نصب شده اند و آکواریومی از گونه های مختلف ماهی و همچنین کتابخانه دارا می باشد.
پیست موتورسواری و اتومبیلرانی :
پیست موتورسواری در زمینی به وسعت 5 هکتار در ابتدای جاده کرمان واقع شده و محلی امن برای علاقمندان به ورزش موتورسواری می باشد.
شهربازی قدس :
در محل میدان سردار اول جاده سرچشمه واقع شده و با فضای سبز زیبا و وسایل بازی متنوع
منبع:
https://fa.wikipedia.org
گردآورنده:
هاجر تجلی زاده خوب