شهرستان گيلان غرب

شهرستان گيلان غرب - عکس علیرضا گودرزی
شهرستان گيلان غرب از نواحي قديمي استان كرمانشاه است كه در نوشتههاي تاريخي نيز به كرات از آن نامبرده شده است. خرابههاي روستاي گيلان در منتهياليه جنوب جلگه كرمانشاه بر سر راه كرمانشاه به بغداد قرار دارد. اين خرابهها كه به شكل تپه كه به شكل تپه خودنمايي ميكنند، احتمالاً بناهايي بودهاند كه بنا به ضرورتهاي دفاعي و امنيتي ساخته ساخته شدهاند.
در اين تپهها آجرهاي بزرگ به سبك بابلي و به تعداد زياد پيدا شده كه نشانههايي از قدمت تپهها هستند و احتمالاً آتشكدههاي بزرگ مربوط به مغها بودهاند كه در دوره اشكانيان به يكي از خدايان محلي اختصاص داشته است. شهرستان گيلان غرب محل سكونت ايل بزرگ كلهر است و از گذشتههاي دور، خوانين كلهر زمستانها در اين منطقه به سر ميبرند.
مکان های دیدنی وتاریخی
صنايع و معادن
شهرستان گيلان غرب از دو رشته صنايع كارخانهای و دستی بهرهمند است. كارخانههای آجر سازی(ماشينی)،ساخت تيرچه بلوك سقفی، گچ ماشينی پاكتی، يخ سازی، توليد سوسيس و كالباس و ساخت انواع پارچه های تريكو از جمله فعاليت های صنعتی در اين شهرستان به شمار می رود.
کشاورزی و دام داری
مردمهرسين به كشاورزی و دامداری اشتغال دارند و محصولات گندم، جو، بنشن، چغندرقند، تره بار، سيب، انگور، هلو از محصولات عمده شهرستان است. محصولات سيب درختی، هلو، نخود، پنبه، گندم، جو، پياز، چغندرقند از جمله محصولاتصادراتی شهر نيز هستند. كشاورزی شهرستان هرسين سنتی و نوع كشت آبی و ديمی است. آب كشاورزی از چشمه مخصوص چشمه سراب هرسين، كاريز، چاه ژرف و نيمه ژرف تامين میشود. جنس خاك شنی، رسی و سياه خاك و بسيار حاصل خيز است. دامداری نيز در شهرستان هرسين مانند ساير بخش های اين منطقه از موقعيت نسبتا خوبیبرخوردار است و مواد لبنی از جمله فرآورده های صادراتی هرسين محسوب ميشوند.
مشخصات جغرافيايي
شهرستان هرسين يكی از شهرستان های استان كرمانشاه در قسمت خاوری استان واقع شده است. اين شهرستان از شمال به شهرستان صحنه، از جنوب به استان لرستان، از باختر به شهرستان كرمانشاه و از باختر به استان لرستان محدود میشود. مركز شهرستان هرسين شهر هرسين است كه از نظر جغرافيايی در 47 درجه و 35 دقيقه درازای خاوری و 34 درجه و 16 دقيقه پهنای شمالی و ارتفاع 1570 متری از سطح دريا واقع شده است. براساس سرشماری سراسری سال 1375 جمعيت اين شهرستان 96019 نفر برآورد گرديده كه از اين تعداد 55079 نفر در مركز اين شهرستان زندگی می كنند. شهر هرسين در دشتی قرار گرفته كه از شمال به كوه شيرزو، از جنوب به كوه زرين و از شمال خاوری به كوه گويی محدود می شود. مركز شهرستان هرسين در 48 كيلومتری خاور كرمانشاه و در مسير راه اصلی خرم آباد – كرمانشاه قرار دارد آب و هوای آننسبتا سرد است.
وجه تسميه و پيشينه تاريخي
هرسين يكی از نواحی باستانی استان كرمانشاه است. پيشينه تاريخی شهرستان هرسين با قدمت و تاريخ كرمانشاه عجين شده است. لسترنج در جغرافيای سرزمين های خلافت خاوری از قول حمدلله مستوفی می نويسد: « در همان حدود قلعه هرسين و در پای آن قلعه كوچكی واقع بود و اين شهر كوچك هنوز در بيست ميلی جنوب خاوری كرمان باقی است». صاحب عالم آرای عباسی، در زمره جلوداران لشگر ايران در مقابل لشگر عثمانی، از شاه سلطان خدابنده لو حاكم هرسين نام می برد. در دوره قاجاريه نيابت اين محل با امين الرعايا و فرزندان او بوده است.
منابع:
http://seeiran.ir
http://www.behrah.com
https://fa.wikipedia.org
http://iran-travel.blogfa.com
گردآورنده:
یوسف ملک میرزایی |