صوفیان

صوفیان یکی از شهرهای استان آذربایجان شرقی که در بخش صوفیان شهرستان شبستر واقع شدهاست. این شهر مرکز بخش صوفیان است. طبق آخرین سرشماری مرکز آمار ایران که در سال ۱۳۸۵ صورت گرفتهاست، صوفیان با جمعیتی بالغ بر ۸٬۷۳۳ نفر، بیست و هفتمین شهر پرجمعیت آذربایجان شرقی و سومین شهر پرجمعیت شهرستان شبستر، پس از شهرهای شبستر و شندآباد محسوب میگردد.شهر صوفیان در بین محور ارتباطی تبریز به مرند و تبریز به شبستر واقع شدهاست. این شهر در ۲۰ کیلومتری شرق شبستر، ۴۵ کیلومتری شمال تبریز و ۶۷۹ کیلومتری شمال غرب تهران واقع شدهاست.
چغرافیا
شهر صوفیان با روستاهای چله خانه علیا ،گروس ،اندبیل ،قره آغاج ،شوردرق،باغ وزیر،سفیدکمر،نعمت الله،نظرلو،قزل دیزج وقم تپه همجوار بوده و تقریبامحدودهای به وسعت 40 هزار هکتار را شامل میشود وشامل عوارض طبیعی ماند کوه ،تپه ،سنگلاخ ،مرتع رودخانه،شوره زار و...است دو رود خانه فصلی شیرین چای که از کوههای میشو(شوردرق ومرند ) ورود شورآلی که ازکوههای مرو (اندبیل ،کلاش ،گروس ،قره آغاج )سرچشمه میگیرند در فصل بهار زمینهای آن را سیراب میکنند جاده ترانزیت وخط آهن ایران به اروپا هردو در این شهر دو شاخه شده یکی از مسیر بازرگان، ترکیه به اروپاوصل است ودیگری از مسیر جلفا،آذربایجان به اروپا وصل میشود . از نظر اب وهوایی معتدل بوده بادهای که در شهر بیشتر مواقع میوزند مه یل وآغ یل نام دارد مه یل که از طرف شمال میوزدوبادی است مرطوب وسرد.خنک و باعث بارش باران در فصل بارش و خنکی هوا در تابستان است . آغ یل که از طرف جنوب میوزد ونمک دریاچه اورمیه را با خود داردبادی گرم وخشک که در اواخر زمستان باعث ذوب شدن برفها ودراواخر بهار باعث نارس شدن برخی محصولات از جمله گندم است. با توجه به وجود سنگ آهک وسنگ گچ در کوههای منطقه میتوان گفت این کوهها در دوران سوم زمین شناسی شکل گرفتهاند به علت وجود گنبد نمکی در کوههای کلاش وقره آغاج که از سر شاخههایی رود فصلی شور آلی هستند باعث شوری خاک وآبهای زیر زمینی دراین منطقه شدهاست قسمتهایی که از رود شیرین چایی ابیاری میشوند دارای خاک حاصل خیز میباشد که باغات انگور آن مشهور است این شهر دارای چندین رشته قنات قدیمی است که تاریخ حفرآنهابه بیش از 700 سال میرسد وعبارتند از 1-قنات سیچانیق 2- قنات میر میر 3-قنات قارانی 4- قنات میرزا هادی 5- قنات خواجه رشید 6-قنات شور چشمه 7- قنات شریف 8-قنات میر حمید 9-قنات جاج اسماعیل 10- قنات خرمن گاه که سابقا اب شرب و کشاورزی شهر را تامین میکر ولی امروزه برخی از آنها به دلیل حفر چاه عمیق در نزدیکی آنهاویا قرار گرفتن در مسیر توسعه شهر خشکیده ویا تخریب شدهاند
نقاط دیدنی:
مشاهیر
از مشاهیر این شهر میتوان به باله خلیل صوفیانی عارف نامی قرن پنجم هجری اشاره کرد که یکی از چهار عارف ناظر بازسازی شهرتبریز وبنای مسجد جامع آن بعداز زلزلهٔ ویرانگر سال ۴۳۴ هجری بهدستور امیر وهسودان حاکم وقت تبریز بود. مزار این عارف نامی به عنوان «امامزاده ابراهیم خلیل صوفیان» در ورودیه قبرستان تاریخی شهر صوفیان واقع شده که مورد ارادت خاصوعام است.
همچنین میتوان از محمود عکاسی شاعر معاصر وسراینده منظومه اسکوندوز دانیشماسی (که به زبان ترکی در وصف زادگاه خود به سبک حیدر بابا سروده شده) نام برد ونیز میتوان از مرحوم حجتالاسلام حمزه ابوترابی بانی مسجد ولیعصر وحوزه علمیه درصوفیان یاد کرد.
ازدیگر چهرههامی توان سرباز گمنام میزرا ایروانی را نامبرد که در حمله روسها در زمان جنگ جهانی در پل جلفا درراه دفاع از میهن به شهادت رسیده وهمانجا به خاک سپرده شدهاست.
اقتصاد
در حومهٔ شهر صوفیان، به دلیل نزدیکی به کلانشهر تبریز، صنایع بسیار بزرگی فعالیت میکنند. صنایعی مانند شرکت سیمان صوفیان، کارخانه آذریت، کارخانه آجرماسه آهکی آذربایجان، کارخانه گچ گروس، کورههای آهک پزی، شهرک مصالح ساختمانی با تولید انواع آجرهای ساختمانی و نما و سایر مصالح ساختمانی و نیز شهرک سرمایهگذاری خارجی که درآن انواع کارخانجات از قبیل کامیونسازی، خودروسازی، لوازم خانگی، گونیبافی، تولید کنسانتره و سایر صنایع از این قبیل هستند.
از لحاظ کشاورزی و باغداری، کشت گندم، جو، آفتابگردان، پیاز و انگور در منطقه رواج دارد. بزرگترین سیلوی استان، در این شهر قرار دارد. از صنایع غذایی صوفیان میتوان به کارخانههای ماکارونی، کیک، لواشک و آردسازی اشاره کرد. این شهر به لحاظ موقعیت جغرافیایی و قرارگرفتن در تقاطع مسیر شبستر، مرند، تبریز و جادهٔ ترانزیتی ایران به اروپا و مسیر تردد زائران سوریه، دارای اقتصاد توریستی نیز است.
منبع:
http://fa.wikipedia.org
http://www.yjc.ir
گردآورنده:
کاوه ملک میرزایی |