دفاع : كل نيروهاي مسلح: اين آمار موجود نيست. خدمت سربازي : 2 سال.
وجه تسمیه
نام بومی این کشور در زبان ارمنی هایک می باشد که در سدههای میانه با افزودن پسوند فارسی ستان (به معنای سرزمین) به هایاستان تغییر یافت. این نام به طور سنتی از نام هایک ٬ بنیان گذار افسانه ای ملت ارمنی و نتیجهٔ نتیجهٔ نوح پیامبر ٬ گرفته شده است که بر اساس نوشتهٔ موسی خورن ٬ تاریخ نویس ارمنی ٬ در سال ۲۴۹۲ قبل از میلاد بل پادشاه بابل را شکست داد و ملت ارمنی را در منطقهٔ آرارات بنیان گذاشت.
جغرافیا
ارمنستان کشوری کوهستانی و پرباران است و نیز یک کشور محاط در خشکی است. بزرگترین دریاچه این کشور دریاچه سوان است که آب شیرین دارد و پهنه نسبتاً بزرگی از بخش میانی کشور را پوشاندهاست. پهناوری ارمنستان ۲۹٬۸۰۰ کیلومتر مربع (۱۴۲ام در جهان) است و حدود ۳٬۲۰۰٬۰۰۰ تن جمعیت دارد. مردم ارمنی پیرو آیین مسیحیت هستند.
فرهنگ ارمنستان از ایران تاثیر زیادی پذیرفتهاست، چرا که ارمنستان مدتهای زیادی جزئی از ایران بودهاست. در سال ۱۲۰۶ هجری خورشیدی (۱۸۲۷میلادی) در زمان فتحعلی شاه قاجار، سپاه ایران از روسیه تزاری شکست خورد و سپس در پی پیمان نامه ترکمانچای، ارمنستان رسما از ایران جدا شد و به خاک روسیه پیوست. ارمنستان در سال ۱۳۷۰ از شوروی استقلال یافت. ارمنستان اکنون روابط خوبی با ایران به ویژه در امور فرهنگی و اقتصادی و انرژِی دارد.
زبان ارمنی، زبان رسمی کشور ارمنستان است
تاریخ
ارمنستان پیش از سال ۱۴۵۴ یک پادشاهی توانگر با فرهنگی پرمایه بود که در برههای از زمان همه سرزمینهای میان دریای سیاه و خزر را در بر میگرفت. در سال ۳۰۱، ارمنستان نخستین کشوری بود که مسیحیت را دین رسمی کشور برگزید (دوازده سال پیش از روم).
ارمنستان مدتهای زیادی جزئی از ایران بودهاست. در دور دوم جنگهای ایران و روسیه تزاری در سال ۱۲۰۶ هجری خورشیدی (۱۸۲۷ میلادی) که زمان فتحعلی شاه قاجار رخ داد، سپاه ایران به فرماندهی عباس میرزا از ارتش روسیه به فرماندهی پاسکویچ شکست خورد. سپس در پی پیمان نامه ترکمانچای، ارمنستان رسما از ایران جدا شد و به خاک روسیه پیوست.
سرانجام ارمنستان در شهریور ۱۳۷۰ از اتحاد جماهیر شوروی استقلال یافت.
ارمنستان روابط گرمی با ایران دارد. بسته بودن مرزهای این کشور با جمهوری آذربایجان و ترکیه و بیطرفی ایران در جنگ قره باغ از دلایل توسعه روابط دو کشور است.
مناقشه قره باغ
از زمان فروپاشی شوروی تا سال ۱۹۹۴ دولت ارمنستان خواستار جدایی منطقهای بنام قره باغ از خاک آذربایجان والحاق آن به خاک خود را دارد.در این خصوص دولتهای اروپایی با تشکیل گروهای ویژه بنام مینسک خواستار پایان دادن به بحران قره باغ میباشند.
استانها
نوشتار اصلی: استانهای ارمنستان
ارمنستان ۱۱ استان دارد:
- آراگاتسوتن
- آرارات
- آرماویر
- گغارکونیک
- کوتایک
- لوری
- شیراک
- سیونیک
- تاووش
- وایوتس جور
- ایروان
خاستگاه ارمنیان
ارمنیان از دیدگاه نژادی آمیزهای از هورّی-لوویها و فریژیهای تراکی هستند. هورّی- از نژاد قفقازی یعنی خویشاوند با گرجی هاامروزی بودند. لوویها از خویشاوندهای نزدیک هتیتها بودند و همچون هتیتها ریشه هندواروپایی داشتند. فریژیهای تراکی هم هندواروپایی بودند. دسته سوم همان دسته ایست که زبان ارمنی را با خود به قفقاز آورد. پس بنا بر این ارمنیها از دیدگاه نژادی حدود دو سوم هندواروپایی و یک سوم قفقازی اند.
زبان ارمنی زبانی کاملاً هندواروپایی است.
امروزه شمار ارمنی زبانان جهان پیرامون هشت تا ده ملیون نفر است. جمعیت خود جمهوری ارمنستان سه و نیم ملیون است. یعنی بیش از نیمی از ارمنیان بیرون از سرزمین اجدادی خود به سر میبرند. یکی از کشورهایی که جمعیت قابل توجهی از ارمنیان را در جهان داراست ایران است با سیصد هزار نفرارمنی. سایر کشورهایی که جمعیت ارمنی تبار دارند عبارتاند از: ایالات متحده آمریکا (یک و نیم میلیون)، روسیه (یک میلیون و دویست هزار)، فرانسه (نیم میلیون)، لبنان (دویست هزار) شمار دیگری نیز در بسیاری کشورها و مناطق جهان از جمله در جمهوری خودخوانده قره باغ زندگی میکنند. ارمنیان خود برای زبانشان نامهای هایِرن و آشخاری را بکار میبرند. البته نام آشخاری بیشتر از سوی ادیبان بکار میرود.
در ارمنستان همچنین اقلیت کرد، یزیدی و روسی زندگی میکنند
منابع:http://www.tebyan.net & http://fa.wikipedia.org