نام رسمی کشور :
جمهوري اتريش (Republic of Austria)
پایتخت : وین
زبان رسمی : آلمانی(رسمی؛ 96%)
نوع حکومت : جمهوری فدرال
مذهب : کاتولیک رومی, پروتستان
واحد پول : یورو
عضویت : سازمان ملل متحد ، اتحاديه بازرگاني آزاد اروپا، سازمان همكاري اقتصاد و توسعه، كنفرانس امنيت و همكاري در اروپا، شوراي اروپا.
جمعیت : 8,169,929 نفر
روز استقلال :
شهرهای عمده : لینتس، گراتس، زالتسبورگ، اینسبروک،لاگن فورت، ویلاش ،ولس، سانکت پولتن ، دورن بیرن
امید طول عمر : 73/9 سال
رشد سالانه جمعیت : 1/0 درصد
نژاد :
مساحت : 83870 کیلومتر مربع
خط ساحلی : خط ساحلی ندارد
مختصات جغرافیایی : 47 درجه و 20 دقیقه شمالی و13 درجه و 20دقیقه شرقی
نقشه جفرافیایی

نقشه سیاسی

حکومت : قدرت اجرايي مشتركا در دست رئيس جمهور فدرال – كه براي دوره شش سال با رأي تمامي افراد بالغ انتخاب ميشود – و شوراي وزيران (كابينه)، تحت رهبري صدر اعظم فدرال است. رئيس جمهور شخصي را به صدر اعظم فدرال است. رئيس جمهور شخصي را به صدر اعظمي انتصال ميكند كه داراي پشتيباني اكثريت در مجلس نمايندگان (ناسيونال رات) مجمع فدرال است. 183 عضو مجلس نمايندگان براي دورهاي چهار ساله با رأي تمامي افراد بالع طبق روش تعيين تعداد نمايندگان به نسبت جمعيت هر منطقه انتخاب ميشوند. 63 عضو مجلس ديگر (بوند سرات) را مجالس هر كدام از نه ايالت جمهوري فدرال انتخاب ميكنند. • احزاب مهم سياسي عبارتند از: سوسيال دموكرات (سوسياليست؛ SPO) حزب مردم (محافظه كار) حزب آزادي (راستگرا؛ EPO) حزب سبز (VGO). ايالات اتريش (لندر) نام ایالت مساحت(کیلومتر مربع) مرکز اشتایرمارک 16387 گراتس اوبراوستررایش 11979 لینتس بورگنلاند 3966 آیزنشتادت تیرول 12647 اینسبروک زالتسبورگ 7154 زالتسبورگ فورآرلبرگ 2601 برگنتس کرنتن 9533 کلاگن فورت نیدراوستررایش 19171 سانکت پولتن وین 415 وین
آموزش : ميزان با سوادي : بيش از 98%. سنين تحصيل اجباري: 6 تا 15 سال. تعداد دانشگاه: 18، شامل 6 مؤسسه همطراز با دانشگاه.
دفاع : كل نيروهاي مسلح: 000/44 (1991). خدمت سربازي: 6 ماه آموزشي؛ تا 60 روز آموزش ذخيرهها ، تا 90 روز آموزش تخصصي در هر سال براي مدت 15 سال.
ام اتریش در زبان فارسی
اتریش تلفظ فرانسوی نام آلمانی آن کشور است. نام آلمانی آن یعنی اؤستررَیخ برگرفته از دو واژه اؤستر (شرق) و رَیخ (قلمرو و پادشاهی) است که در مجموع این نام به معنی پادشاهی شرقی است. پیشتر در سرزمینهای اسلامی، از جمله ایران، نام این کشور را نَمْسا (و در ایران گاه نَمْسه) میگفتند. در اسناد دوره قاجار و پیش از آن، واژهٔ نَمسا یا نَمسه به کشور اتریش اشاره دارد؛ حتی زبان آلمانی را نیز زبان نَمْسَوی یا نَمْساوی میخواندند، چراکه در آن دوره که هنوز کشور امپراتوری آلمان یکپارچه بهوجود نیامده بود، امپراتوریهای نمسا و پروس (و بهویژه نمسا) پرقدرتترین و نامآورترین کشورهای آلمانیزبان، و درنتیجه، نماد این مردمان بودند. اصل واژهٔ نمسا روسی (و یا شاید به بیان دقیقتر اسلاوی) است و به معنای گنگ. روسها خارجیها را با این نام میخواندند و به تدریج صرفاً در مورد مردم آلمانیزبان و بالاخره در اشاره به مردم مهمترین کشور آلمانیزبان آن دوران —اتریش — بهکار رفت. اكنون هم در زبانهای اسلاوی (برای نمونه: به روسی неме́цкий، بلغاری немски، چکی němčina، لهستانی niemiecki، اسلواکی nemčina، اسلونیایی nemščina، اوکرائینی німецька) و حتی زبانهای غیراسلاوی اروپای شرقی (مانند مجاری német، رومانیایی nemţeşte)، این واژه یا شبیه آن بهکار میرود. واژهٔ نمسا در زبانهای عربی و ترکی و فارسی هم برگرفته از نام روسی آن است. هنوز هم در زبان عربی بهجای اتریش یا همانندهای آن، از واژهٔ نَمسا استفاده میشود.
تاریخ
پیش از سدههای میانه، رومیان، اتریش کنونی را نوریکوم مینامیدند. نام اتریش از دوره شارلمانی باقی ماند. اتریش تا سالیان درازی هویت سیاسی مستقلی نداشت و در سدههای میانه بخشی از شاهنشاهی رومسدهٔ ۱۳ رودلف هاپسبورگ بر اتریش کنونی چیره شد و خاندان هاپسبورگ از آن به بعد تا قرن بیستم میلادی بر اتریش حکومت کردند. بعد از فروپاشی شاهنشاهی روم در سال ۱۸۰۶، امپراتوری اتریش تشکیل شد. در ۱۸۶۷ امپراتوری دوگانه اتریش-هنگری (اتریش-مجارستان) شکل گرفت که بعد از شکست نیروهای مرکزی در جنگ اول جهانی به چند بخش تقسیم شد. در ۱۹۳۳ انگلبرت دولفوس حکومتی با گرایشهای فاشیستی برپا کرد. در ۱۹۳۸ هیتلر کشور اتریش را به آلمان منضم کرد. بعد از پایان جنگ دوم جهانی اتریش به اشغال متفقین درآمد و از ۱۹۵۵ به صورت جمهوری فعلی درآمد. بشمار میآمد. در پایان
سیاست
اتریش بعد از اتمام جنگ جهانی دوم در سال ۱۹۴۵ تاکنون یک جمهوری فدرال است. صدر اعظم این کشور توسط رییس جمهور که خود توسط مردم برگزیده شده، انتخاب میشود.
جمعیت
جمعیت این کشور در سال ۲۰۰۷ میلادی ۸٫۳۱۵٫۰۰۰ نفر گزارش شد.
تقسیمات کشوری
اتریش، که یک جمهوری فدرال است، ۹ ایالت را در بر میگیرد:
- بورگنلاند
- کرنتن
- اتریش بالا
- اتریش پایین
- سالزبورگ
- اشتایرمارک
- تیرول
- فورآرلبرگ
- وین
جغرافیا
حدود ۶۰٪ این کشور را رشته کوههای آلپ شرقی شامل میشوند.
اقتصاد
طبق آخرین آمار بانک جهانی اتریش پس از کشورهای سوئیس، دانمارک، سوئد، آمریکا، آلمان و ژاپن در مکان هفتم ثروتمندترین کشورهای جهان قرار گرفتهاست.
مردم
دین
در سال 2002میلادی ۷۴٫۱٪ جمعیت اتریش کاتولیک ۴٫۶٪ پروتستان بودند که جز دینهای رسمی این کشورند.
زبان
زبان رسمی اتریش آلمانی است. ۹۸٪ مردم این کشور به این زبان صحبت میکنند. در کنار آلمانی اقلیتی به زبانهای کروات، اسلوونیای و مجارستانی صحبت میکنند. کشور اطریش با مساحت ۸۵۵/۸۳ کیلومتر مربع از ۹ ایالت تشکیل یافتهاست.
منابع:http://www.tebyan.net & http://fa.wikipedia.org
|