نام رسمی کشور :
جمهوری ایسلند (Republic of Iceland)
پایتخت : ریکیاویک
زبان رسمی : ایسلندی (رسمی)
نوع حکومت : جمهوری
مذهب : لوتری انجیل گرا
واحد پول : کرون ایسلند
عضویت : : سازمان ملل متحد، پيمان آتلانتيك شمالي، اتحاديه بازرگاني آزاد اروپا. شوراي اروپا، كنفرانس امنيت و همكاري در اروپا، سازمان همكاري اقتصادي و توسعه.
جمعیت : 293,966 نفر (July 2004 est)
روز استقلال :
شهرهای عمده : کوپاووگور،آکوریری،کفلاویک ،هافنار فیوردهور
امید طول عمر : 77/1 سال
رشد سالانه جمعیت : 0.97% درصد (July 2004 est)
نژاد :
مساحت : 103,001کیلومتر مربع
خط ساحلی : 4988 کیلومتر
مختصات جغرافیایی : 65 درجه شمالی و 18 درجه غربی
نقشه جفرافیایی

نقشه سیاسی

حکومت : آلتينگ (پارلمان )63 نفره براي دورهاي چهار ساله تحت نظام تعيني تعداد نمايندگان به نسبت جمعيت هر مطنقه با رأي تمامي افراد بالغ انتخاب ميگردد. اين پارلمان 20 تن از اعضايش را براي اشغال كرسيهاي مجلس سنا انتخاب ميكند و 43 نفر باقيمانده در مجلس نمايندگان تشكيل جلسه ميدهند. رئيس جمهور – كه همچنين براي دورهاي چهار ساله مستقيما انتخاب ميشود – نخست وزير و كابينهاي انتصاب ميكند كه به آلتينگ پاسخگو هستند. احزاب مهم سياسي عبارتند از : • حزب استقلال (محافظه كار) • حزب ترقيخواه • اتحاد خلق ـ(سوسياليست) • حزب سوسيال دموكرات • اتحاد زنان.
آموزش : ميزان با سوادي: 100% سنين تحصيل اجباري: 7 تا 16 سال. تعداد دانشگاه : 1
دفاع : كل نيروهاي مسلح: به غير از نيروي دفاع ساحلي نيروي مسلحي وجود ندارد.
تاریخ
ملی گرایی ایسلندی در قرن نوزدهم رشد کرد، و در ۱۹۱۸ این کشور از دانمارک مستقل شد. با این حال، دو کشور به واسطه پادشاهی مشترکشان به هم پیوسته بودند. در جنگ جهانی دوم پیوند دانمارک گسسته شد و در ۱۹۴۴ جمهوری اعلام شد. در دهههای ۱۹۵۰ و ۱۹۷۰، اختلاف درباره حق ماهیگیری در آبهای ساحلی ایسلند منجر به درگیری با نیروی دریایی بریتانیا گشت. این درگیریها که به جنگهای کاد (Cod wars) معروف شد سه جنگ رادر بر میگرفت :
- جنگ اول ۱۹۵۸
- جنگ دوم ۱۹۷۳-۱۹۷۲
- جنگ سوم ۱۹۷۶-۱۹۷۵
سیاست
حکومت ایسلند جمهوری با یک مجلس قانونگذاری است، که نمایندگان آن با رأی مردم برای یک دورهٔ چهارساله انتخاب میشوند. این مجلس که به زبان ایسلندی السینگ نامیده میشود، نخستین بار در سال ۱۸۴۵ میلادی گشایش یافت. رئیسجمهور نقش چندانی در ادارهٔ کشور ندارد، هرچند که دارای اختیاراتی چون حق وتوی مصوبات مجلس و حق تجدید برگزاری انتخابات میباشد. رئیسجمهور میباید پس از هر انتخابات، کابینهٔ خود را تشکیل دهد. ریاست دولت بر عهدهٔ نخستوزیر است.
جغرافیا
چشمههای آبگرم لیرنیوکور (Leirhnjúkur) ایسلند
کشور ایسلند با ۱۰۲٫۸۱۹ کیلومتر مربع دومین جزیرهٔ بزرگ اروپاست.
این کشور شامل یک جزیرهٔ بزرگ و چند جزیرهٔ کوچک در اقیانوس اطلس شمالی است که اندکی پایینتر از مدار شمالگان قرار گرفتهاند. فاصلهٔ ایسلند تا نروژ ۹۷۰ کیلومتر، تا اسکاتلند ۷۹۸ کیلومتر و تا گرینلند ۲۸۷ کیلومتر میباشد. ایسلند منطقه ای آتشفشانی است، که چشمههای آب گرم زیادی داشته و پوششی از یخ و خاکسترهای آتشفشانی، سطح جزیره را در برگرفتهاست.
اقلیم و آب و هوا
بیش از نیمی از پهناوری جزیرهٔ اصلی ایسلند، فلاتی است که ۴۰۰ متر از سطح دریا بلندی دارد و فاقد پوشش گیاهی چشمگیر است. دوازده درصد پهنهٔ ایسلند پوشیده از یخکوههاست، که انباشتهای از بارشهای زمستانی برف در ایسلند هستند. یک دهم رویهٔ ایسلند پوشیده از بقایای فورانهای آتشفشانیاست که در حدود ده هزار سال گذشته روی دادهاند. ۲۵ آتشفشان فعال در ایسلند وجود دارند که مهمترین آنها عبارتند از: اورائِفا یوکُل (Oraefa Jokull) با بلندی ۲۱۱۹ متر، هِلکا (Helka) با ۱۵۲۰بلندی متر، و سنائِفِلس یوکُل (Snaefells Jokull) با بلندی ۱۱۴۶ متر. در حدود ۳۰۰ چاه بخار در کشور ایسلند پراکنده هستند که منابع بالقوهٔ زمینگرمایی به شمار میآیند و از آنها برای تولید برق و انرژی گرمایی استفاده میشود.
ایسلند دارای نزدیک به ۱۸۰۰ دریاچهاست که دریاچهٔ پینگوالاواتن (Pingvallavaten) با پهناوری ۸۴ کیلومتر مربع و ژرفای ۱۱۴ متر بزرگترین آنهاست. همچنین بیش از ۲۵۰ رودخانه در سطح جزیره جریان دارد که طولانیترین آنها رودخانهٔ پیورسا (Pjorsa) با ۲۳۷ کیلومتر طول است.
ایسلند دارای آب و هوای سرد و قطبی است، اما تا حدی تحت تأثیر جبهههایی از هوای معتدل قرار دارد. جریانهای آب گرم گلف استریم در کرانههای جنوبی ایسلند سبب افزایش نسبی دما و جلوگیری از یخبندانهای گسترده در زمستان میشود.
اقتصاد
اقتصاد ایسلند برپایهٔ ماهیگیری و صنایع شیلات، کشاورزی، گردشگری و منابع انرژی طبیعی هیدرولیکی و ژئوترمال استوار است. سیبزمینی، مهمترین فرآوردهٔ کشاورزی ایسلند است. تولید ناخالص داخلی ایسلند، در سال ۲۰۰۷ میلادی، ۱۱٫۸۹ دلار میباشد که در مقایسه با سال گذشته ۱٫۸ درصد رشد داشتهاست. صادرات ایسلند، بیشتر شامل ماهی، فلز آلومینیم، فرآوردههای حیوانی و کانی سیلیس است که بیشتر این فرآوردهها را به کشورهای هلند، بریتانیا، اسپانیا، ایالات متحده و آلمان صادر میکند. نیز از کشورهای ایالات متحده، آلمان، چین، دانمارک، سوئد، ژاپن و هلند، ماشینآلات، فرآوردههای نفتی، مواد خوراکی و پوشاک وارد میکند.
مردم
جمعیتشناسی
کشور ایسلند ۳۱۳٬۳۷۶ نفر جمعیت دارد که میانگین سنی ایشان ۳۴٬۵ سال است. امید به زندگی برای زنان در این کشور ۸۲٫۶۲ سال و برای مردان ۷۸٫۳۳ سال است.
منابع:http://www.tebyan.net & http://fa.wikipedia.org
|