نام رسمی کشور :
جمهوری فدراتیو برزیل (Federative Republic of Brazil)
پایتخت : برازیلیا سائوپائولو, ریودوژانیرو,بلوهوریزونت,رسیف,سالوادور,فورتالزا,کوریتیبا,نووا ایگلواسو، بلم
زبان رسمی : پرتغالی
نوع حکومت :
مذهب : کاتولیک رومی (89%)، کلیساهای مختلف پروتستان (7%)، کندومیله
واحد پول : رئال (real )
عضویت : سازمان ملل متحد، سازمان كشورهاي امريكايي ، انجمن وحدت امريكاي لاتين، بازار جنوب
جمعیت : 184,101,109 نفر(July 2004 est.)
روز استقلال :
شهرهای عمده : سائوپائولو, ریودوژانیرو,بلوهوریزونت,رسیف,سالوادور,فورتالزا,کوریتیبا,نووا ایگلواسو، بلم
امید طول عمر : 64/9 سال
رشد سالانه جمعیت : 1.11 %درصد(July 2004 est.)
نژاد :
مساحت : 8,511,965کیلومتر مربع
خط ساحلی : 7491 کیلومتر
مختصات جغرافیایی : 10 درجه جنوبی و 55 درجه غربی
نقشه جفرافیایی

نقشه سیاسی

حکومت : طبق مفاد قانون اساسي 1988 رئيس جمهور – كه كابينه را انتصاب ميكند و بر آن رياست دارد – براي دورهاي پنج ساله با رأي تمامي افراد بالغ انتخاب ميشود. مجلس نمايندگان كنگره ملي داراي 503 عضو است كه براي مدت چهار سال با رأي اجباري تمامي افراد بالغ انتخاب ميشوند. 91 عضو مجلس ديگر (سناي فدرال) براي دورهاي هشت ساله مستقيما انتخاب ميشوند و يك سوم دو سوم اين تعداد به طور متناوب هر چهار سال بازنشسته ميگردند. هر كدام از 26 ايالت و بخش فدرال برازيليا مجلس مقننه خود را دارد. احزاب عمده سياسي عبارتند از : • جنبش دموكراتيك برزيل (ميانهرو) • جبهه ليبرال (ميانه رو) • حزب بازسازي ملي (محافظه كار) • حزب كارگر (سوسياليست) • حزب كارگر دموكراتيك رفراندومي در 1993 نظام پارلماني و نيز بازگشت به نظام پادشاهي را رد كرد و نظام رياست جمهوري فعلي را مورد تأئيد قرار داد. ايالات و سرزمينهاي برزيل نام ایالت مساحت(کیلومتر مربع) مرکز اكره 152,589 ريوبرانكو آلاگواس 27,731 ماسيو آمازوناس 1,564,445 مانائوز اسپيريتو سانتو 45,597 ويتوريا باهيا 561,026 سالوادور پارا 1,250,722 بلم پارائيبا 56,372 ژوائون پاسوا پارانا 199,554 كوريتيبا پرنامبوكو 98,281 رسيف پيائوئي 250,934 ترزينا توكانتينز 277,322 پالماس روندونيا 243,044 پورتووليو ريودوژانيرو 44,268 ريودوژانيرو ريوگرانده جنوبي 53,015 ناتال سئارا 150,630 فورتالزا سائوپائولو 247,898 سائو پائولو سانتاكاتارينا 95,985 فلوريانو پوليس سرژيپه 21,994 آراكاژو گوياس 364,770 گويانيا مارانائو 328,663 سائولوئيس ماتوگروسو 881,001 كويابا ماتوگروسوي جنوبي 350,548 كامپوگرانده ميناس ژرايس 587,172 بلو هوريزونت آماپا (سرزمين) 140,276 ماكاپا بخش فدرال (ديستريتو فدرال) 5,814 برازيليا رورايما (سرزمين) 230,104 بوئاويستا فرناندو دو نورونا (سرزمين) 26 اين سرزمين جزيرهاي است كه از داخل كشور اداره ميشود.
آموزش : آموزش ميزان با سوادي : 2/81% (1989). سنين تحصيل اجباري: 7 تا 14 سال. تعداد دانشگاه: 74.
دفاع : كل نيروهاي مسلح: 700/296 (1991). خدمت سربازي: 1 سال.
نام
زبان پرتغالی برزیل فاقد هر گونه استاندارد رسمی در مورد تلفظ است، و با توجه به هر منطقه ممکن است تلفظها تغییر کند. تلفظ نام رسمی برزیل در پرتغالی اروپا به نحو ذیل است: [ʁɛ.pu.âli.ka fɨ.ðɨ.ɾɐ.ti.vɐ du bɾɐ.ziɫ].
عموماً بر این اعتقاد هستند که نام این کشور برگرفته از pau-brasil است، نوعی درخت که مهاجران اولیه برای آن ارزش بسیاری قائل بودهاند، گرچه برخی بر این باورند که نام برزیل برگرفته از نام جزیره اسطورهای برزیل است که در قرون وسطی در اروپا از آن بسیار یاد شده است.
تاریخ
از حدود دههزار سال قبل اقوام نیمه مهاجر در برزیل زندگی میکردند. با ورود پرتغالیها در سال ۱۵۰۰، برزیل مستعمره شد. پرتغالیها بردگانی از نقاط دیگر قاره آمریکا بدانجا اوردند. بعدها بیشتر بردگانی که به برزیل آمدند از آفریقا بودند.
تقسیمات کشوری
برزیل یک فدراسیون است که از ۲۶ ایالت و یک منطقه فدرال تشکیل شده، که در مجموع ۲۷ واحد فدرال را تشکیل میدهند.
ایالت ها
ایالات برزیل استقلال چشمگیری از دولت در نظام قانونگذاری، تامین اجتماعی دولتی و نظام مالیاتی دولتی دارند. رهبری دولت هر ایالت را فرماندار در اختیار دارد که توسط آرای عمومی انتخاب شده و نیز هر ایالت دارای مجلس خاص خود نیز هست.
هر ایالت دارای شهرداریهای خاص خود است که شهرداریها نیز شورای قانونگذاری و شهردار خاص خود را دارند، که دارای استقلال بوده و از دولت فدرال و دولت ایالتی نیز مستقل هستند. یک شهرداری ممکن است چندین شهرک را نیز در بر بگیرد، اما این شهرکها فاقد دولتی مستقل هستند.
قوه قضائیه در سطح ایالتی و فدرال در مناطق سازماندهی یافته و «کومارکاس» نامیده میشود. هر "کومارکاً ممکن است شامل چندین شهرداری باشد.
شهرهای مهم
- برازیلیا
- ریودوژانیرو
- سائوپائولو
- کوریتیبا
- بازیوس
- مانائوس
- بلا هوریزونته
جغرافیا

جنگلهای بارانی آمازون یکی از ثروتمند ترین نواحی دنیا از نظر منابع طبیعی
برزیل محدودهای وسیع از سواحل شرقی آمریکای جنوبی را اشغال کردهاست و همچنین شامل مناطق بسیاری از مرکز این قاره نیز میشود. و با کشورهای اروگوئه در جنوب و آرژانتین و پاراگوئه در جنوب غربی همچنین با بولیوی و پرو در غرب و با کلمبیا در شمال شرقی همسایهاست و با ونزوئلا و سورینام و گویان و در آنطرف آب با گویان فرانسه نیز در شمال مرز مشترک دارد. این کشور از شمال به نیمکره جنوبی کشیده شدهاست.
عواملی چون اندازه و آب و هوا و منابع طبیعی غنی این کشور را متمایز کردهاست. برزیل پنجمین کشور از لحاظ وسعت در جهان بعد از کشورهای روسیه ٬ کانادا٬ چین و آمریکا است. و در قاره آمریکا(شمالی و جنوبی) سومین کشور از لحاظ وسعت میباشد. وسعت این کشور ۸٫۵۱۱٫۹۶۵ کیلومتر است که ۵۵٫۴۵۵ کیلومتر آن را آب شامل میشود.
عوارض زمین در برزیل نیز تنوع بسیار زیادی دارد که شامل تپهها، کوهها،جلگههای پست کوههاو زمینهای بایر است. ارتفاع بیشتر مناطق برزیل بین ۲۰۰ تا ۸۰۰ متر است. مناطق مرتفع اصلی بیشتر در قسمت جنوبی کشور قرار دارند و کلا بخش جنوبی کشور ناهموارتر است. از دیگر ویژگیهای جغرافیایی برزیل وجود رود آمازون در این کشور است که بزرگترین و پر آبترین رود دنیا و دومین رود طویل جهان است. این رود به اقیانوس اطلس میریزد.
آب و هوا

گردباد کاترینا در سال ۲۰۰۴
تنوع آب و هوایی زیادی در برزیل وجود دارد اما بخش بزرگی از آن گرمسیری است و پوشیده از جنگلهای بارانی آمازون که در حوضه آب ریز رود آمازون بوجود آمدهاند.با این حال برزیل دارای پنج آب و هواست که عبارتند از گرمسیری در مرکز ٬ کوهستانی ٬ نیمه خشک در شمال شرقی ٬ استوایی در شمال و معتدل در جنوب. آب و هوای استوایی به صورت بسیار بارز در شمال این کشور دیده میشود این مناطق به صورت واقعی فصل خشک نداند و در واقع فصل خشک آنجا تنها کمتر از فصل بارانی بارش دارد اما آن میزان بارش هم قابل توجهاست.
حیات وحش

طوطی دم بلند از پرندگان مختص برزیل
برزیل اکوسیستم متنوعی دارد و تنوع زیستی جانوری و گیاهی در این کشور بسیار زیاد است به طوری که کارشناسان انواع گیاهان و جانوران در این کشور را بالغ بر ۲ میلیون نوع تخمین زدهاند. پستانداران بزرگ در این کشور شامل جگوار ٬ لئو پارت که هر دو نوعی پلنگ هستند و خوکهای وحشی ٬ خوکان خرطوم دار ٬ مورچه خوارها ٬ تنبلها ٬ روباهها ٬ اپوسوم و گورکن هستند.گوزن در جنوب برزیل به وفور یافت میشود و میمونها نیز در جنگلهای پر باران شمالی زیست میکنند.اما در سالیان اخیر بسیاری از عوامل انسانی و اقدامات مانند ساخت بزرگراه ٬ قطع درختان برای مصرف چوب آنها ٬ کشاورزی و زراعت ٬ استخراج معادن و ساخت سد که باعث زیر آب رفتن بخشی از درهها شدهاست این اکوسیستم غنی را تهدید میکند.
اقتصاد

ئیس جمهور برزیل و رئیس جمهور آمریکا در بازدید از تاسیسات پتروبراس
برزیل با در اختیار داشتن بخشهای گسترده و توسعهیافته کشاورزی، معدن، تولید، خدمات و نیز نیروی کار، دارای تولید ناخالص داخلی (برابری قدرت خرید) بیش از سایر کشورهای آمریکای لاتین است و این امر برزیل را تبدیل به قدرت اقتصادی منطقه کردهاست. برزیل در حال گسترش حضور خود در بازارهای جهانی است. مهمترین صادرات برزیل را هواپیمای دارای بال ثابت، قهوه، وسایط نقلیه، سویا، سنگ معدن آهن، آب پرتقال، فولاد، منسوجات، کفش، گوشت و تجهیزات برقی تشکیل دادهاست.
بر اساس گزارش صندوق بینالمللی پول و بانک جهانی، برزیل نهمین اقتصاد بزرگ جهان از نظر برابری قدرت خرید و یازدهمین قدرت اقتصادی جهان از نظر نرخ مبادلات بازار است. برزیل دارای اقتصاد متنوع درآمد متوسط است و نیز دارای تنوع از نظر سطح توسعهاست. بیشتر بخش صنعتی این کشور در بخشهای جنوب و جنوب شرقی این کشور تجمع یافتهاست. منطقه شمال شرقی فقیرترین منطقه برزیل است، اما این منطقه نیز در حال جذب سرمایهگذاریهای جدید است.
برزیل دارای پیشرفتهترین بخش صنعتی در آمریکای لاتین است. صنایع برزیل که یک سوم تولید ناخالص داخلی این کشور را به خود اختصاص دادهاست، از صنایع خودروسازی تا صنایع فولاد، پتروشیمی، رایانه، هواپیما، و نیز کالاهای مصرفی بادوام را شامل میشود. با توجه به افزایش ثبات اقتصادی که ماحصل اجرای طرح رئال است، بخشهای تجاری برزیل و نیز واحدهای تجاری چند ملیتی سرمایهگذاری گستردهای در تجهیزات و فناوری جدید کردهاند، که بخش عمده آن از شرکتهای آمریکای شمالی خریداری شدهاست. پتروبراس بزرگترین شرکت نفتی برزیل است.
برزیل دارای صنعت گسترده و پیچیده خدمات نیز هست. در اوایل دهه ۱۹۹۰، بخش بانکداری ۱۶ درصد از تولید ناخالص داخلی برزیل را به خود اختصاص داد. صنایع خدمات مالی برزیل گرچه با تحول عمدهای روبرو شدهاست، اما این صنعت محصولات متنوعی در اختیار واحدهای تجاری محلی قرار داده و در حال جذب شرکتهای جدید بسیاری از جمله شرکتهای مالی ایالات متحده آمریکاست. بورس اوراق بهادار سائوپائولو و ریودو ژانیرو در حال ادغام هستند.
مردم
-
برزیل دارای تنوع زیستی بسیار زیادی است، و بسیاری از نژادها و گروههای قومی را درخود جای دادهاست. در کل، برزیلیها نوادگان چهار گروه مهاجر هستند:
- سرخپوستان آمریکا، بومیان برزیل، که نوادگان گروههای انسانی هستند که در حدود ۹۰۰۰ سال پیش از میلاد مسیح، از سیبری به سمت برزیل مهاجرت کردند و با عبور از تنگه برینگ به برزیل رسیدند.
- استعمارگران پرتغالی، که از زمان کشف برزیل در سال ۱۵۰۰ تا زمان استقلال این کشور در سال ۱۸۲۲به این کشور مهاجرت کردند.
- بردگان آفریقایی که از سال ۱۵۳۰ تا پایان دوران انتقال برده در سال ۱۸۵۰ به برزیل وارد شدند.
- گروههای متنوع مهاجران از اروپا، آسیا و خاورمیانه که در اواخر قرن نوزدهم و اوایل قرن بیستم به برزیل پا گذاشتند.
فرهنگ
موسیقی برزیل مانند مردمانش متنوع است. مشهورترین نوع موسیقی برزیل سامبا است. در دهه ۱۹۵۰ و ۱۹۶۰ نوعی موسیقی به نام بوسانوا در ساحلهای ریو دو ژانیرو شکل گرفت. نوازندگانی مانند استن گتز با بردن این موسیقی به آمریکا آن را جهانگیر کردند. آهنگ «دختری از ایپانما» ساخته آنتونیو کارلوس ژوبیماستاندارد تبدیل شدهاست. معروفترین بوسانوای برزیل است و به آهنگی
هایتور ویا-لوبوس آهنگساز برزیلی نیز با آمیختن نغمههای محلی برزیل با روشهای موسیقی کلاسیکموسیقی مدرن برزیل است. چند چیز بریل را در دنیا به شهرت رساندهاست: یکی در فوتبال که تیم ملی این کشور با داشتن نوابغی مانند «پله» تا «رونالدینیو«و پنج دوره قهرمانی در جام جهانی، دنیا را محو هنر ستارگان بی مانند خود کردهاست. دیگری قهوه برزیل. که این کشور بزرگترین تولید کننده و صادر کننده انواع و اقسام قهوه به تمام دنیا میباشد. در ضمن جشن کارناوال برزیل که همه ساله در ایام نخستین سال جدید میلادی در شهرهای این کشور بوسیله گروههای مختلف اجرا میشود بسیار مشهور میباشد. معروفترین آهنگساز
مذهب

تندیس مسیح ناجی در ریودوژانیرو مهمترین بنا در برزیل است.
بر اساس سرشماری IGBE
- ۷۴ درصد از مردم برزیل کاتولیک هستند. برزیل دارای بیشترین شمار کاتولیکها در بین کشورهای جهان است.
- شمار پیروان مذهب پروتستان در حال افزایش است، این شمار در سال ۱۳۸۸ خورشیدی به ۴/۱۵ درصد میرسید.
- ۴/۷ درصد از جمعیت برزیل خود را منکر وجود خدا، کافر یا بیدین میدانند.
- روحگرایان ۳/۱ درصد از جمعیت برزیل را تشکیل میدهند (حدود ۳/۲ میلیون نفر).
- ۸/۱ درصد طرفداران دیگر مذاهب هستند. برخی از این مذاهب عبارتاند از کلیسای قدیسان روز اخیر (۹۰۰٬۰۰۰ نفر)، شاهدان یهوه (۶۰۰٬۰۰۰ نفر)، بوداگرایی (۲۱۵٬۰۰۰ نفر)، یهودیت ۲۳۰٬۰۰۰ نفر، و اسلام ۲۷٬۰۰۰ نفر.
- ۰/۳ درصد از مذاهب سنتی آفریقا همچون کاندومبله، ماکومبا، و اومباندا.
- برخی به ترکیبی از مذاهب مختلف، همچون کاتولیک، کاندومبل، و مذهب بومیان آمریکا اعتقاد دارند.
ورزش
محبوبتترین ورزش در برزیل فوتبال است، و برزیل شهرت بسیاری به خاطر فوتبالیستهای مشهور خود دارد. ازجمله آنان میتوان این افراد را نام برد: پله، گارینچا، جیرزینیو، ریولینو، کارلوس آلبرتو تورس، زیکو، ساکرتیس، روماریو، رونالدو، ریوالدو، روبرتو کارلوس، جونینیو، آدریانو، دیگو، روبینو، رونالدینیو و پسر طلایی فوتبال برزیل کاکا. تیم ملی فوتبال برزیل «سلکائو»، پنج بار تا کنون جام جهانی فوتبال را از آن خود کردهاست. در حال حاضر سائوپائولو قهرمان دسته یک باشگاههای برزیل است.
برزیل در دیگر ورزشهی بینالمللی نیز به موفقیتهایی دست یافتهاست، که مهمترین آنان عبارتاند از والیبال، بسکتبال، تنیس، ژیمناستیک و مسابقات اتومبیلرانی.
- فوتبال ساحلی، که در سواحل ریودوژانیرو پای گرفتهاست.
- بوسابال، ترکیبی از والیبا، فوتبال و کاپوئیرا، که بر روی پلاستیک یا تور انجام میشود.
- فوتوالی، ترکیبی از فوتبال و والیبال، که بر روی شن نیز آن را بازی میکنند.
- جیو-جیتسوی برزیل، که یک شاخه از جودوی ژاپن است.
- وال تودو، یک ورزش رزمی
- کاپوئیرا، یک هنر رزمی برگرفته از ورزشهای آفریقا.
- بریبول، یک نوع والیبال آبی
- فوتسال، یا فوتبال سالنی، گونه رسمی فوتبال داخل سالن.
سیاست

لولا داسیلوا رئیس جمهور برزیل با جوانان موزامبیکی صحبت میکند.
تا قبل از ۱۹۶۴ دوازده حزب موجود بود که بهوسیله حکومت دیکتاتوری برانکو ممنوع از فعالیت شدند. حزب کارگر در قبل از آن هم یعنی در دهه ۱۹۳۰ و ۱۹۴۰ وضعیت خوبی نداشت. آن زمان حکومت نیمه فاشیستی وارگاش و ونوو قانونچه کوربوراتیویستی را بر آن حزب تحمیل کرد. به هر حال در ۱۹۶۴ دو حزب اتحاد ملی و جنبش دمکراتیک ملی رسما از طرف دولت اعلام شد.
دانش و فناوری
برخی از کانونهای فناوری برزیل در سائو خوزه دوس کومپوس، کامپیناس، سائو کارلوس، ریودوژانیرو، کوریتیبا، پورتو آلگر، بلو هوریزونته، ریسایف و سائوپائولو واقع شده است.
فناوری اطلاعات در برزیل یکی از پیشرفتهترین انواع خود در جهان است. فناوری اطلاعات در برزیل با توجه به بازار داخلی، به عنوان پیشرو خدمات مالی، صنایع دفاعی، مدیریت روابط مشتری، دولت الکترونیک، و مراقبت بهداشتی در نظر گرفته میشود.
دولت برزیل در حال تلاش برای انتقال از نرمافزارهای انحصاری به نرمافزارها و سیستمعاملهای رایگان است اما تا کنون موفقیت چندانی در این زمینه به دست نیاورده است
منابع:http://www.tebyan.net & http://fa.wikipedia.org
|