دفاع : كل نيروهاي مسلح : 000/115(1991). (به علاوه 000/80 شبه نظامي) خدمت سربازي: 1 تا 2 سال.
جمهوری بوتسوانا (در زبان تسوانا: Lefatshe la Botswana) کشوری است در جنوب آفریقا. پایتخت آن گابورون است.این کشور از معدود کشورهای دموکراتیک جهان سومی است.
این کشور که پیش از این با نام «بچوآنالند» تحتالحمایه بریتانیای کبیر بود به دریاهای آزاد جهان راه ندارد. بچوآنالند پس از استقلالی که در چهارچوب اتحادیه کشورهای همسود یافت، نام بتسوانا را برای خود برگزید.
تاریخ
بوتسوانا را مهد تمدن آفریقا لقب دادهاند. اولین قبیلهای که در بوتسوانای کنونی سکنی گزید، قبیلهٔ سان نام داشت، پس از آن این منطقه به زیستگاه قوم تسوانا تبدیل شد که وجه تسیمهٔ این کشور نیز به دلیل نام قوم تسواناست که در این منطقهٔ ساکن بودند. در سال ۱۸۲۰ قبایل زولو و در سال ۱۸۷۰ بوئرها به منطقهٔ بوتسوانا دست اندازی کردند و تا سال ۱۸۸۰ از مهمترین عوامل ناامنی منطقه بودند. در سال ۱۸۸۵ بوتسوانا به طورت تحت الحمایهٔ بریتانیا درآمد و «بچوانالند» نام گرفت. در سال ۱۹۶۱ بریتانیا به بوتسوانا قانون اساسی اعطا کرد که برگرفته از قوانین اساسی خود بریتانیا بود. بوتسوانا در سال ۱۹۶۵ دارای خودگردانی شد و یک سال بعد در ۳۰ سپتامبر ۱۹۶۶ از بریتانیا اعلام استقلال کرد.
سیاست
در ۱ آوریل ۱۹۸۸ میلادی فستوس موگائه که دارای دکترای اقتصاد از دانشگاه آکسفورد بریتانیا میباشد به سمت رئیس جمهور بوتسوانا برگزیده شد.
واحد پول بوتسوانا نیز، پولا با واحد جزء (تبه) نام دارد. بیماری ایدز شیوع بسیار گستردهای در بوتسوانا دارد که تاکنون جان دهها هزار نفر را در این کشور گرفتهاست، شیوع ایدز به حدی به یک اپیدمی در بوتسوانا تبدیل شدهاست که ۳۵۰,۰۰۰ نفر از جمعیت ۱٬۶۳۹٬۸۳۳ نفر بوتسوانا مبتلا به ویروس (HIV) هستند (بیش از یک پنجم جمعیت کشور)
جغرافیا
جمهوری بوتسوانا کشوری است واقع در جنوب آفریقا، شمال آفریقای جنوبی، شرق نامیبیا و غرب زیمباوه. پایتخت این کشور شهر گابورون با ۲۰۸,۴۱۱ نفر جمعیت میباشد. مساحت بوتسوانا ۶۰۰٬۳۷۰ کیلومتر مربع و جمعیت آن ۱٬۶۳۹٬۸۳۳ نفر میباشد.
از مهمترین شهرهای بوتسوانا میتوان به فرانسیس تاون ۱۱۳,۳۱۵ نفر، موله پولوله ۶۹,۷۸۹ نفر، سلبی پیکوه ۴۹,۸۴۹ نفر و مائون ۳۰,۰۰۰ نفر اشاره کرد.
شهرهای بزرگ: * گابورون (Gaborone)
- جواننگ (Jwaneng)
- لوباتسه (Lobatse)
- سلبی پیکوه (Selebi-Pikwe)
- فرانسیس تاون (Francistown)
۸۴ % خاک بوتسوانا را صحرای سوزان کالاهاری دربر گرفتهاست بدین ترتیب نیمهٔ غربی بوتسوانا را بیابان لم لزرع شامل میشود. شرق بوتسوانا نیز تپه زار است و شمال این کشور نیز دریاچههای نمک فرا گرفتهاست.
بزرگترین دلتای درونسرزمینی جهان به نام دلتای اوکاوانگو در این کشور قرار دارد.
تقسیمات کشوری
کشور بوتسوانا دارای ۹ ناحیه و ۵ شورای شهر میباشد:
- 1 - مناطق مرکزی (Central)
- 2 - گانزی (Ghanzi)
- 3 - کگالاگادی (Kgalagadi)
- 4 - کگاتلنگ (Kgatleng)
- 5 - کاوننگ (Kweneng)
- 6 - مناطق شمال شرقی (Northeast)
- 7 - مناطق شمال غربی (Northwest)
- 8 - مناطق جنوب شرقی (Southeast)
- 9 - مناطق جنوبی (Southern)
اقتصاد
اقتصاد بوتسوانا وابستگی زیادی به اقتصاد کشور آفریقای جنوبی دارد و فعالیتهای آن بیشتر در زمینه صنعت معدن (بویژه الماس)، دامداری و گردشگری است.
شور بوتسوانا دارای بیشترین معادن الماس در دنیاست و رتبهٔ اول کشورهای صادر کنندهٔ الماس را در اختیار دارد. از دیگر صادرات بوتسوانا میتوان به مس و نیکل اشاره کرد. بوتسوانا از کشورهای عضو اتحادیهٔ آفریقاست.
مردم
بزرگترین قوم این کشور قوم تسوانا است که نام این کشور هم از نام همین قوم گرفته شدهاست.
نژاد ۷۹ % بوتسواناییها، تسوانا، ۱۱ % کالانگا، ۳ % باساروا و ۷ % نیز کگالاگادی و سفید هستند، همچنین دین ۱۷ % مزدم بوتسوانا، مسیحی، ۶ % بادیمو و ۲۰ % نیز پیرو آیینهای قبیلهای هستند. هر دو زبان انگلیسی و تسوانا زبان رسمی بوتسوانا محسوب میشوند.
منابع:http://www.tebyan.net & http://fa.wikipedia.org