دفاع : كل نيروهاي مسلح : 25،000 ( در اواخر 1991 از 47،000 كاهش يافت ). خدمت سربازي : گزينشي.
سیاست
جمهوري چاد در تاريخ ۱۱ اوت ۱۹۶۰ به استقلال رسيد ولي هنوز آرامش كامل در آن برقرار نشده و اين كشور در سالهاي اخير بارها به تحريك نيروهاي خارجي با جنگ داخلي روبرو شده است.
آقاي «ادريس دبي» درحال حاضر به عنوان رئيس جمهور بر كشور چاد حكومت ميكند.
جمهوري چاد علاوه بر سازمان ملل متحد (UN) ، در بانك توسعه آفريقا (ADB) ، كميسيون اقتصادي آفريقا (ECA) ، سازمان خواروبار و كشاورزي ملل متحد (FAO) ، گروه 77 (G-77) ، بانك بينالمللي ترميم و توسعه (IBRD) ، سازمان وحدت آفريقا (OAU) ، جنبش غير متعهد (NAM) ، سازمان كنفرانس اسلامي (OIC) ، سازمان تجارت جهاني (WTO) ، صندوق بينالمللي پول (IMF) ، سازمان بينالمللي هواپيمايي كشوري (ICAO) ، اتاق بازرگاني اسلامي (ICC) ، جامعه بينالمللي توسعه (IDA) ، صندوق بينالمللي توسعه كشاورزي (IFAD) ، سازمان بينالمللي كار (ILO) ، سازمان بينالمللي ارتباطات دور ماهوارهاي (INTELSAT) ، كميسيون سازمان ملل متحد براي تجارت و توسعه (UNCTAD) ، سازمان جهاني مالكيت معنوي (WIPO) ، سازمان هواشناسي جهاني (WMO) و سازمان جهاني بهداشت (WHO) عضويت دارد.
جغرافياي طبيعي و ويژگيهاي اقليمي
جمهوري چاد با ۱٬۲۸۴٬۰۰۰ كيلومتر مربع مساحت در آفريقای مركزی و در ناحيه صحرای بزرگ آفریقا واقع است. اين كشور ۱۰۹۴ كيلومتر با کامرون ، ۱۱۹۷ كيلومتر با جمهوری آفریقای مرکزی ، يكهزار و ۵۵ كيلومتر با جمهوري عربي لیبی ، ۱۱۷۵ كيلومتر با نیجر ، ۸۷ كيلومتر با نیجریه و ۱۳۶۰ كيلومتر با سودان مرز مشترك دارد.
چاد سرزمين جلگهاي و صحرايي است و مهمترين ارتفاعات آن در مرز ليبي قرار دارد . حداقل ۱۲۵۹۰۰۰ كيلومتر مربع از خاك اين سرزمين را خشكيها فرا گرفتهاند. به همين دليل آب و هواي چاد در اكثر نقاط گرم و خشك ولي در بخشهاي جنوبي توأم با رطوبت و بارندگي است.
پستترين نقطه چاد در گودال جوراب ۱۶۰ متر از سطح دريا ارتفاع دارد و بلنداي مرتفعترين بخش اين كشور در قله امی کوزی به ۳۴۱۵ متر ميرسد.
اراضي قابل كشت و زرع ۳ درصد ، مراتع طبيعي ۳۶ درصد و اراضي جنگلي كمتر از ۲۶ درصد خاك چاد را شامل ميشوند.
از سوي ديگر دریاچه چاد درغرب اين كشور واقع است و رودخانه شاری پس از مشروب كردن جنوب غربي چاد و عبور از پايتخت وارد درياچه مزبور ميشود.
دولت چاد معاهدات بينالمللي مختلفي را در زمينه حفظ محيط زيست امضا كرده است كه از آن جمله ميتوان به پروتكل حفظ و جلوگيري از تخريب لايه اوزون ، موافقتنامههاي بيابانزدايي و حراست از گونههاي گياهي و جانوري درحال انقراض ، پاكسازي كوهستان و دفن زبالهها اشاره كرد.
تقسيمات كشوري
شهر «انجامنا » پايتخت چاد است و از ديگر شهرهاي مهم آن ميتوان به «سارح »، «موند » و «آبشه » اشاره كرد.
اقتصاد
چاد مرکز راههای تجاری و ارتباط میان آفریقای شمالی و آفریقای مرکزی و یکی از کشورهای فقیر جهان است. به دلیل محصور بودن در خشکی و عدم دسترسی به دریاهای آزاد، وسعت زیاد و گسترش صحراها، و بالاخره عدم ثبات سیاسی تاریخی ناشی از اختلافات بخش شمالی و جنوبی؛ توسعه اقتصادی و سیاسی چاد به تأخیر افتاده است. شورش سال ۱۹۶۶ میلادی، همچنین خشکسالی سالهای ۱۹۶۸ تا ۱۹۷۴ و وابستگی به کمکهای خارجی این عقب ماندگی را تشدید کرده است.
میزان تولید ناخالص داخلی این کشور در پایان سال ۱۹۹۹ به ۶/۱ میلیارد دلار رسید و نرخ رشد آن (۰/۱-) درصد بود.
۹/۳۷ درصد از تولید ناخالص داخلی این جمهوری مربوط به بخش کشاورزی، ۹/۱۳ درصد مربوط به بخش صنعت و ۲/۴۸ درصد از آن مربوط به بخش خدمات است. میانگین نرخ رشد تولید ناخالص داخلی این کشور در فاصله سالهای ۱۹۹۰ تا ۱۹۹۸ حدود (۳۳/۰-) درصد بود. از سوی دیگر نرخ تورم اقتصاد چاد در سال ۱۹۹۹ به ۱۵ درصد رسید.
چاد قریب به ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار نفر نیروی کار دارد و نرخ بیکاری این کشور حدود ۲۰ درصد است.
درآمد سرانه ملی چاد به عنوان یک کشور فقیر کمتر از ۵۵۰ دلار در سال است. ضمن آنکه میزان بدهیهای خارجی این کشور به حدود ۷۵۰ میلیون دلار میرسد.
جمهوری چاد ذخایر غنی از نمک، اورانیوم، خاک چینی، الماس و تنگستن دارد.صنایع چاد عمدتاً در زمینه تولید منسوجات، بستهبندی مواد غذایی، تولید کربنات سدیم، صابون، سیگار، مصالح ساختمانی و صنایع دستی فعال است.
از سوی دیگر پنبه، ارزن، بادام زمینی، برنج و سیبزمینی جزو مهمترین تولیدات بخش کشاورزی چاد به شمار میروند.
ارزش صادرات چاد در سال ۱۹۹۹ به ۲۷۰ میلیون دلار رسید. کشورهای فرانسه، کامرون و آمریکا دراین سال بزرگترین شرکای صادراتی چاد بودند.
همچنین دراین سال جمهوری چاد بیش از ۲۰۱ میلیون دلار کالا وارد کرد. کامرون، فرانسه، نیجریه، ژاپن، زئیر، کنگو و آمریکا بزرگترین صادرکنندگان کالا به چاد هستند.
واحد رسمی پول چاد «فرانک» است و هر دلار آمریکا تقریباً با ۲۰۰ فرانک چاد برابری میکند.
ذخایر معدنی: نمک , اورانیوم , خاک چینی , الماس و تنگستن
تولیدات صنعتی: منسوجات , کربنات سدیم , صابون , سیگار
محصولات کشاورزی: پنبه , ارزن , بادام زمینی , برنج , سیب زمینی
شرکای عمده وارداتی: فرانسه , کامرون , آمریکا
شرکای عمده صادراتی : کامرون , فرانسه , نیجر , ژاپن , زئیر
ارتباطات
توسعه نیافتگی چاد حتی در بخش مخابرات نیز به چشم میخورد به گونهای که در پایان سال ۲۰۰۰ بسیاری از مناطق شهری و روستایی این کشور از نعمت امکانات مخابراتی محروم بودند.
تا پایان سال ۱۹۹۹ حداکثر ۶۵ هزار شماره تلفن ثابت دراین جمهوری فعال بود ولی آمار دقیقی از تعداد خطوط تلفن همراه در دست نیست.
از نظر راههای مواصلاتی نیز بیش از ۲۳ فرودگاه بزرگ و کوچک و ۹۲ هزار کیلومتر جاده اصلی و فرعی در این جمهوری وجود دارد. البته تنها فرودگاه «انجامنا» توانایی پذیرش هواپیماهای بزرگ را دارد.
مناسبات اقتصادی با ایران
ایران و چاد در قالب همکاریهای بین کشورهای مسلمان ارتباطات محدود اقتصادی دارند. بیشتر طرحهای مشترک دو کشور مربوط به فعالیت بخش فنی و مهندسی ایران در چاد است.
در شش ماهه نخست سال ۱۳۷۹ هیچ کالایی بین دو کشور مبادله نشد و تقریباً ارتباطات بازرگانی در حد صفر بود.
جمهوری اسلامی ایران طی سال ۱۳۷۸ حدود ۱۵ هزار دلار کالا به چاد فروخت که یک دهم رقم مشابه سال پیش از آن بود. نمایشگاه اختصاصی کالاهای ایرانی طی خرداد ماه ۱۳۷۸ در شهر انجامنا برپا شد.
منابع:http://www.tebyan.net & http://fa.wikipedia.org