قلعه كیقباد
قلعه كیقباد
خبرگزاری میراث فرهنگی _ گروه میراث فرهنگی _ اگر چه سفالهای بهدست آمده از قلعه کیقباد تنگه هملون نشان می دهد ،این محوطه تاریخی به قرون 4 و 5 هجری بر می گردد اما روز به روز این محوطه به نابودی نزدیکتر می شود.
"ناصر پازوکی"،کارشناس بررسی و شناسایی آثار تاریخی شمیران با اظهار تاسف از وضعیت نامناسب این قلعه تاریخی به میراث خبر ، میگوید :« بسیاری از بخش های قلعه کیقباد به به کلی نابود شده و حفاریهای غیرمجاز در آن نیز موجب مخدوش شدن چهره اولیهاش شده است. با این وجود این قلعه هنوز دارای ارزش علمی فرهنگی بوده و ثبت و ضبط آن میتواند زمینه را برای مطالعات بیشتر و کاوش علمی در آن فراهم کند.»
به گفته این کارشناس قلعه کیقباد افزون بر آن که در مواقع هجوم،نا امنی و آشوب به عنوان پناهگاه مورد استفاده اهالی روستاهای اطراف قرار میگرفت، در زمینه نظارت و بازرسی تردد یکی از راههای رودبار قصران به ناحیه مازندران نقش مهمی را ایفا می کرد.
به گفته وی این اثر دیرینه مهر 82 به شماره 10401 در زمره آثار ملی قرار گرفته است.
پازوکی درباره چگونگی شکل گیری این اثر تاریخی توضیح می دهد:« در سطح قلعه آثاری از معماری، سنگ و گل دیده میشود. این قسمت از این اثر تاریخی بر اثر حفاریهای بسیار به طور کامل مضطرب و دگرگون شده و آثاری از هویت اولیه آن قابل رویت نیست.»
رییس سابق اداره میراث فرهنگی و گردشگری تهران در ادامه این گفته ها می افزاید:« قسمت دوم سطح قلعه فضاهای غارمانند سه طبقهای است که در زیر فضای اولیه قلعه وجود دارد. این غارها دارای ابعاد مختلف بوده و رو به سمت شرق دارند. این سه غار دارای پنجرههایی با اشکال نامنظم و ابعاد مختلف بوده که ضمن تامین روشنایی آنها، امکان کنترل جاده را فراهم می کند کف این غارها مانند سطح قلعه بسیار حفاری شده وهویت اولیه آن نامشخص است.»
به گفته پازوکی این قلعه می توانست کنترل تنگه هملون و امنیت بخش شمالی آن یعنی ناحیه شمشک، دربندسر و سایر ییلاقات منطقه را تامین کند و جمع آوری اطلاعات درباره آن بسیار مهم است.
منابع:
http://www.chn.ir
گردآورنده:
کاوه ملک میرزایی |