کاروانسرای صفوی ینگه امام طالقان
کاروانسرای صفوی ینگه امام طالقان
معماری این کاروانسرا که در زمره آثار ملی جای دارد، بر اثر الحاقات مختلف در هم ریخته و پایههای استوارش به مرور زمان در اثر عوامل طبیعی و انسانی سست شده و از بین رفته است.
کاروانسرای ینگه امام طبق گزارشهای ارایه شده از سوی کارشناسان میراث فرهنگی دارای طرح کلی مستطیل شکل و طول 96 و عرض 4/97 متر است.
ینگی امام بنای چهار ایوانی داشته که شاهنشین آن در قسمت شمالی قرار گرفته است.
این کاروانسرا 6 اطاق و 6 رواق به صورت سهتایی در دو طرف ایوانها دارد و سردر ورودی آن در قسمت جنوبی قرار گرفته که به دو قسمت تقسیم میشود با قوس خارجی و رواقهای بیرونی که با طاق گهوارهای شکل و نیم بیضی آن هماهنگ است.
این کاروانسرا که در دوره صفویه به منظور اقامت و اسکان زایران و مسافران احداث شده بود، در دوران قاجار به مدرسه تبدیل شد و سپس کاربریهای متعدد دیگر را تجربه کرد تا اینکه پس از تقسیمات اراضی ساوجبلاغ مدتهای طولانی مقر ستاد فرماندهی نیروی انتظامی بود و اکنون نیز به گورستان اتومبیلهای اسقاطی و تصادفی تبدیل شده است.
به مرور زمان این تغییر کاربریها که با مرمت و تعمیر متعدد این بنای دوره صفوی همراه بوده، آن را با آسیبهای جدی روبهرو کرد و شکل ظاهری آن را تغییر داد به طوری که رواقهای حیاط و ایوانهای آن تبدیل به اطاق شد، اصطبلهای پشت ایوانها تیغهکشی و به صورت انبار در آمد.
منابع:
http://www.chn.ir
گردآورنده:
کاوه ملک میرزایی |