مسجد جامع نائین

مسجد جامع نائين
مسجد جامع نائين از قديميترين مساجد ايران است و زمان ساخت آن دقيق مشخص نيست برخي آن را به زمان خلافت عمرابن عبدالعزيز 1 نسبت دادهاند. پروفسور پوپ ساختمان مسجد را به سال 350 هـ.ق و آندره گدار فرانسوي آن را به حکومت ديلميان منسوب مي کنند. 2 اين مسجد در محله قديم شهر نائين واقع شده است که در اطراف آن منزل پيرنيا و نارين قلعه (نارنج قلعه) است که قدمتش به دوره قبل از اسلام حدود اشکانيان و ساسانيان ميرسد و اکنون تل خاکي بيش از آن باقي نمانده است.

مسجد جامع نائين- منبر منبتکاري شده
مسجد نائين در اوج سادگي بسيار زيبا است. شکل ظاهري مسجد مربع شکل داراي يک حياط مرکزي نسبتاً کوچک است که در اطراف آن ايوان و شبستانها با ستونهاي کوتاه و طاقهاي هلالي قرار گرفته است.

محل روشنايي شبستان زيرين مسجد جامع نائين
محراب اين مسجد که يکي از زيباترين نمونههاي محراب مساجد ايراني است در ضلع جنوبي مسجد واقع و با گچبري بسيار نفيسي تزئين شده است. در کنار اين محراب منبر چوبي منبتکاري شده قرار گرفته که تاريخ آن متعلق به سال 711هـ . ق است و داراي 5 متر ارتفاع ميباشد که با خط ثلث نيز بر روي آن آياتي از قرآن، نام واقف، هنرمند و تاريخ ساخت آن ذکر شده است.

گچ بری مسجد جامع نائين
در زير صحن مسجد شبستاني قرار دارد با سقفي کوتاه که بيشتر در تابستان از آن استفاده مي کردند. نور اين قسمت از سنگهاي مرمري است که در کف حياط قرار گرفته و نور ملايمي را به اين شبستان منتقل ميکند.

نمايي از مناره و سر در مسجد جامع نائين
مصالح اصلي اين مسجد آجر وگچ است. تزئيناتش چيدمان آجرها در طرحهاي مختلف و گچبريهاي بسيار نفيسي است که بر روي محراب و ستونها به چشم ميخورد. اين مسجد داراي يک مناره 28 متري است که شکل ظاهري آن با منارههاي دوره سلجوقي متفاوت است. 3

مسجد جامع نائين - مونهاي از آجرکاري سقف

مسجد جامع نائين

تزئينات سر مناره مسجد جامع نائين
ستونها و طاقهاي ضربي شبستان مسجد جامع نائين

شبستان تابستاني مسجد جامع نائين

مسجد جامع نائين
1. ابوالقاسم رفيعي مهرآبادي، آثار ملي اصفهان، انجمن آثار ملي، تهران، 1352، ص90 .
2. لطفالله هنرفر، گنجينه آثار تاريخي اصفهان، مهر1350، ص 50 .
3. همان، ص 49.
منبع:
نوشته: آسیه آل احمد
http://www.iichs.org
http://basijkomeil.blogfa.com
گردآورنده:
کاوه ملک میرزایی |