آبگرم بستان آباد

آب تنی در آب گرم بستان آباد
شهرستان بستان آباد با سابقه تاريخي و پيشينه شهر نشيني و گردشگاهها و تفرجگاههاي مختلف و بدليل وجود آبگرمهاي متعدد در منطقه، صنعت توريسم نيز مي تواند در اين منطقه بطور اصولي تر از حال شكل گيرد.
در اين راستا مي توان به آبگرم معدني بستان آباد – تفرجگاه بين راه قوريگل، و مقبره خسته قاسم در تيكمه داش و شنگل آباد اشاره كرد.
از روزگاران قديم، بستان آباد به علت وجود آبگرم معدني معروف و مشهور بوده است و همه ساله تعداد زيادي از مردم شهر ها و روستاهاي مختلف جهت استفاده از آب آن به اين شهر مسافرت مي كنند و در اصل آبگرم معدني باعث رونق يافتن صنعت توريسم در شهر بستان آباد گشته است. منبع اصلي آب گرم بستان آباد در ارتفاعات شرقي و به فاصله تقريباً 500 متري آن است.و آب از آنجا از طريق مجراي زير زميني به ساختمان آبگرم معدني هدايت ميگردد و آبده چشمه آبگرم بستان آباد در حدود 8 ليتر در ثانيه است و اين آب در رديف آبهاي معدني كلرو بي كربناته كلسيك گاز دار و گرم است.حرارت آن 42 درجه در داخل آبگرم معدني و 32 درجه در فضاي آزاد است.رنگش زلال و مزه اش ملحي است مقدار آنيدريد كربنيك آزاد آب در داخل آبگرم معدني بسيار كم ولي احتمال مي رود مقدار اين گاز در سرچشمه زياد باشد.كلرور آن 2/1 گرم در ليتر (بر حسب cl. حساب شده است) و بر حسب كلرور دو سديم 210/3 گرم در ليتر و سولفات 029/0 گرم در ليتر(بر حسب so3 حساب شده است) مــانيزي 621/0 گرم در ليتر ( بر حسب mgo حساب شده است) كلسيم 584/0 گرم در ليتر(بر حسب c20 حساب شده است)و سنگيني آن تام 130 درجه و دائم 70 درجه مي باشد.
آب بستان آباد را مي توان در رديف آبهاي كاني و سولفاته مختلط قرار داد كه در آن مقدار كمي بي كربنات ها وجود دارد از لحاظ تركيب اين چشمه متشابه چشمه هاي كاني سن ژروه(stgeivais) واقع در ايالت ساو واعليا كشور فرانسه مي باشد.
آب هاي نامبرده كاني داداي مقادير بسيار ناچيز بر مور و املاح لي تي يوم است و احتمالاً آبگرم معدني بستان آباد نيز داراي اين املاح باشد و خاصيت راديواكتيويت دارد در كشورهاي اروپائي از اين نوع آب ها براي آرام كردن و دفع يبوست و درمان بيماريهاي از قبيل گوارش و چاقي كردن استفاده مي شود.آب گرم معدني بستان آباد نيز براي درمان بسياري از بيماريهاي ياد شده و نيز درد هاي مفصلي و استخواني از قبيل پادرد،كمر درد،سر درد خيلي مفيد و موثر مي باشد.
ـ در محل آبگرم معدني فعلي (آبدرماني ) تا نيم قرن پيش گنبدي از آجر و سنگ وجود داشته كه به عنوان حمام از آن استفاده مي كردند و نسبت آن را به ميرزا نايب السلطنه فرزند فتحعلي شاه داده اند كه در اوقات اقامت در عمارت چمن اوجان از آن حمام استفاده مي كر ده است و مخرو به هاي آن تا دها هاي گذشته در محل آبدر ماني فعلي باقي بود.
منابع:
كتاب اوجان – تأليف: محمد باقر مدرس
http://www.tabrizcommerce.gov.ir
http://ahrabnews.com
گردآورنده:
کاوه ملک میرزایی |