 |
ایوان کرخه |
 |
ایوان کرخه

نمایی از ایوان کرخه
ایوان کرخه دارای اهمیت تاریخی و معماری است.از نظر تاریخی اهمیت این محوطه در این است که شهر قرار بوده که جانشین شوش بشود. در زمان شاپور دوم ساسانی، شوش تا حدی مسیحی شده بود و به همین دلیل مشکلاتی میان ایران و روم-که در آغاز روم شرقی شدن بود –یعنی در زمان کنستانتین بروز کرده بود.کنستانتین در آخرین روزهای زندگی اش غسل تعمید میگیرد و بعد امپراطوری روم رسماً مسیحی میشود و از همین جا برای شاهنشاهی ساسانی نگرانی بوجود میآید.تا حدی تحرکاتی هم در میان مسیحیان ایران بوجود میآید که این موضوع بعداً در زمان بهرام چهارم با تمهیداتی که دولت ساسانی میاندیشدف منتفی میشود.
حاصل این تغییرات، سختگیریهای بیشتر دولت ساسانی، در قبال مسیحیان ایران است و متهم به همدستی با روم میشوند. یکی از این موارد، شورش مسیحیان شوش است که علیه شاهپور دوم قیام میکنند و شاهپور به ناچار شوش را تصرف میکند که به نقل از مورخان ۴۰۰ فیل جنگیشهر را لگدکوب میکنند و بنا براین شهر تخریب میشود.گویا برای اینکه شوش دوباره قد علم نکند، شاهپور شهر دیگری در کنار آن به نام ایرانشهر شاپور میسازد.
وضعیت
این شهر باستانی در دوران جنگ تحمیلی به واسطه موقعیت جغرافیایی آسیبهای جدی و فروانی از سوی نیروهای عراقی دیدهاست. از جمله آسیبهای وارده در زمان جنگ هشت ساله بر این محوطه تاریخی استفاده از حصارهای آن به عنوان سنگر و تخریب سازههای منصوب به کاخ در بخش جنوبی این شهر مهم به وسیله گلولههای خمپارهاست که خسارتهای جبرانناپذیری را بر این شهر وارد نمودهاست.
همچنین ساخت باسکول ۶۰ تنی در بخش شمالی درون محوطه ایوان کرخه که بخشی از آن را تحت مالکیت شخصی قرار داده چهره این شهر ساسانی را مخدوش و آسیب جبرانناپذیر دیگری را بر پیکرهٔ شهر وارد نمودهاست. عبور جاده آسفالت دیواره شرقی ایوان کرخه را بریده و پس از پیمودن مسافتی از درون محوطه جبهه شمالی را قطع و به سوی سه راهی فرودگاه ادامه پیدا میکند، حفاران غیرمجاز با هدف یافتن اشیای باستانی و آسوده خاطر از عدم پوشش مستمر و حفاظت دقیق به حفر چالههای عمیق در سطح محوطه باستانی اقدام نمودهاند.همچنین دانشگاه آزاد اسلامی واحد دزفول قسمتی از فشای این شهر باستانی را برای انجام عملیات کشاورزی در اختیار گرفتهاست.
منبع:
http://fa.wikipedia.org
گردآورنده:
کاوه ملک میرزایی |
|